С оглед на руската агресия в Украйна външните министри на Германия, Франция и Полша призовават за още по-голямо въоръжаване в Европа.

"Трябва да използваме целия индустриален потенциал на нашия континент, за да подобрим военните си способности", пишат Аналена Бербок, Стефан Сежурне и Радослав Шикорски в списание "Политико".

Това постоянно въоръжаване изисква обвързващи дългосрочни договори с ясни графици, "определено ниво на амбиция" и твърди финансови ангажименти, както и гаранции за закупуване от европейските правителства. Изразходването на два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана може да бъде "само отправна точка".

По повод 75-ата годишнина на Северноатлантическия военен съюз НАТО в четвъртък тримата външни министри от т.нар. Ваймарски триъгълник написаха:

"САЩ отдавна поемат по-голяма част от тежестта, отколкото останалите членове на нашия съюз. Но колективната отбрана е наше общо начинание."

В тази връзка европейската отбрана трябва да бъде укрепена и по този начин да допринесе за трансатлантическата сигурност.

"Сивите зони и отстъпките пред Путин са наивни".

В годината на президентски избори в САЩ много членки на НАТО се опасяват, че военната суперсила може да се отвърне от задълженията си към алианса при евентуална победа на изолациониста Доналд Тръмп. Тримата външни министри подчертават, че НАТО трябва да продължи да демонстрира ясен ангажимент към общата отбрана:

"За да може Европа да живее в мир, руският империализъм трябва да бъде спрян."

Сивите зони и отстъпките пред Путин са "наивни" и биха били възприети от лидера на Кремъл единствено като покана за агресивно поведение и използване на военна сила.

Външните министри на страните от НАТО искат да продължат подготовката за следващата среща на върха на Алианса в Брюксел тази сряда. По-конкретно форумът ще се съсредоточи върху въпроса как подкрепата за Украйна може да бъде организирана още по-ефективно. Според дипломати генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е отправил няколко предложения в това отношение. Наред с други неща, те предвиждат в бъдеще мисия на НАТО да поеме координацията на доставките на оръжие и дейностите по обучение на украинските въоръжени сили.