Директорът на Териториално поделение на "Държавно ловно стопанство Искър" Иван Дивизиев ще бъде наказан заради казуса с т.нар. зимни сараи на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за наказанието. Дивизиев ще понесе последствия заради това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството, съобщават от земеделското министерство.

Какво обаче е наказанието - от там не посочват.

Директорът е издал неправомерно заповед, с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства през територията на ДЛС "Искър" до 1 май 2024г. Заповедта беше своевременно отменена по нареждане на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов, посочват още от МЗХ.

Както е известно, след серия от перипетии, в т.ч. с псевдо бременни кошути, вчера започна събарянето на "Зимните сараи" - незаконния строеж на "Био Майнинг", свързана Вълка, изникнал през 2020 г. край брега на язовир "Искър".

Още същата година район "Панчарево", Държавната комисия за строителен контрол и прокуратурата да обявиха, че е налице незаконно строителство - нямало е план за строеж, разрешително или проект. От "Био Майнинг" обявиха, че не било ново строителство, а ремонт на съществуваща стара работилница. Сателитни снимки обаче показаха, че на мястото не е имало никакъв строеж, а гола поляна - факт, в крайна сметка признат и от съда на горни инстанции.

През юни 2021 г. и главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за принудителното му събаряне.

Тогавашният кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обаче не започна процедурата. Не я започна и през 2023 г., когато ВАС окончателно потвърди събарянето й. Гайтански бе собственик и на други фирми, които години наред печелиха обществените поръчки за извозване на боклука в София. Вълка е свързван и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

ВАС отново излезе с окончателно решение и тази година, като даде 60 дни срок за доброволно събаряне. Той изтече и така събарянето трябваше да започне Столична община. 

На 1 април обаче се оказа, че екипите на общината не могат да влязат в имота заради заповед на Дивизиев, издадена на 6 март, с обяснението, че на територията има бременни кошути. Вратата на оградата бе заключена с катинар, пикап на стопанството паркиран отпред, а кабелите на багери на общината - срязани.

Вчера обаче катинарът бе срязан, екипите влязоха, а бременни кошути не бяха открити.

По предварителна оценка събарянето ще струва 2,4 млн. лв., но те не би трябвало да се платят от софиянци - общината ще предяви иск по съдебе ред тази сума да бъде възстановена от "Био Майнинг", когато процедурата приключи.