Всички страни членки на НАТО да отделят по 0,25 на сто от своя брутен вътрешен продукт за военна помощ за Украйна.

Това предложи днес естонският външен министър Маргус Цахкна. Той участва в среща на външните министри от алианса в Брюксел.

„Ако всички съюзници отделят по 0.25 от своя БВП за военна подкрепа всяка година, това прави общо 120 милиарда евро. И това е достатъчна военна подкрепа за Украйна, за да отблъсква Русия“, изтъкна Цахкна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да даде пряк отговор за идеята му да бъде създаден петгодишен фонд от 100 милиарда евро за подпомагане на украинската армия. Той се ограничи единствено с думите, че трябва да се премине към дългосрочен и твърд ангажимент спрямо страната, която втора година по4ред се сражава срещу нападналата я Русия.

„Това, което е очевидно, е, че има нужда от още и повече пари за Украйна, и то в продължение на много години. И сега в рамките на тази идея ще обсъдим ангажиментите, както и институционалните рамки за тази подкрепа, така че да гарантираме повече предсказуемост и сигурност, че парите ще ги има всеки месец и всяка година в продължение на доста време“, каза той преди началото на срещата.

След приключването на първия ден на форума той обясни, че съюзниците не са се  споразумели за формата на помощта, а за планираянето. Столтевнберг се надява обаче да има консенсус по въпроса до срещата на върха на пакта през юли НАТО във Вашингтон.

Външните министри обсъждат и глобалните последици от руската агресия срещу Украйна. Столтенберг плипомни, че Русия получава подкрепа от Китай, Северна Корея и Иран.

Утре министрите ще отбележат 75 години от подписването на Вашингтонския дотовор, който полага началото на НАТО.