„България сама решава какви отношения да има с НАТО и нищо не е налагано на българския народ.“

Така постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит отговори на журналистически въпрос за внесената от „Възраждане“ резолюция в Народното събрание за излизането на страната ни от пакта.

Тя даде терефонен брифинг за журналисти в Брюксел в навечерието на двудневната среща на външните министри от страните членки на алианса.

„България е наистина важен член на този съюз, гласът ѝ се чува всеки ден, тя дава уникален и изключително важен поглед за Черноморския регион в нашите дискусии. За щастие, българското правителство подкрепя членството в НАТО“, каза още посланичката.

Същевременно тя призова хората, поставящи под съмнение това членство, да се вгледат и да осъзнаят взаимните ползи от него.

„Това е двупосочна улица, в която всяка страна цени другата. Държавите от НАТО се радват, че България е сред тях, и трябва да кажа, че българският ми колега (Николай Милков - б.р.) също се радва, че е тук“, обобщи Джулиан Смит.

САЩ подкрепят нидерландския премиер Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, отговори дипрломатката на друг журналистически въпрос. 

В момента за поста има две кандидатури, като втората е на румънския президент Клаус Йоханис.

„Ние изцяло подкрепяме Марк Рюте за следващ генерален секретар, но изпитваме най-дълбоко уважение към приятеля президент Йоханис и оценяваме това, че се включи в надпреварата. Затова му пожелаваме успех, докато продължаваме дискусиите по въпроса в рамките на Алианса“, каза посланик Смит.

Тя очаква въпросът кой да наследи настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг да се реши през следващите седмици.

Смит се надява също, че Камарата на представителите в САЩ ще одобри военната помощ за Украйна. Америка обаче не подкрепя изпращането на войски на НАТО в страната.

„Не одобряваме атаките на територията на Русия. Смятаме, че Украйна по-скоро трябва да защитава собствената си територия“, изтъкна постоянният представител.

И допълни, че засега не вижда непосредствена опасност нито за Балтика, нито за другите страни от НАТО да бъдат обект на агресия.