Правителството одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в подкрепа на цивилното население в Ивицата Газа на обща стойност 391 168 лв. (200 000 евро ).

Това става ясно от съобщение на пресцентъра на МС след второто му поред заседание за тази седмица.

Средствата ще бъдат разпределени поравно между двете организации, а ще бъдат взети от бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за помощ за развитие и хуманитарна помощ.

"В рамките на възможностите си България е последователна в предоставяната подкрепа за преодоляване на тежката хуманитарна ситуация в Ивицата Газа след началото на кризата в резултата на терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Министерството на външните работи увеличи двукратно планираната за 2023 г. подкрепа, като и през 2024 г. ще бъде запазено същото ниво на финансиране.

Подкрепяме всички международни усилия, насочени към облекчаване положението на цивилното население в Газа и за увеличаване на хуманитарните доставки", се казва още в съобщението.

Напомня се още, че от началото на кризата Йордания и Египет играят решаваща роля при предоставянето и улесняването на хуманитарната помощ за населението на Газа, включително извършвайки доставки по суша и въздух.

От йорданска страна основен координатор на хуманитарните операции е Йорданската хашемитска благотворителна организация. От египетска страна компетентната местна институция, координираща хуманитарната помощ за цивилното палестинско население на Ивицата Газа, под надзора на Министерството на социалната солидарност, е Египетският Червен полумесец.

"Предоставянето на хуманитарна помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в подкрепа на цивилното население в Ивицата Газа ще подпомогне дейността на двете организации, която е от решаващо значение в настоящата тежка хуманитарна ситуация в Ивицата Газа", пишат от пресцентъра на правителството.

Заседанието днес може да се окаже и последното за мандата на настоящите министри, тъй като определеният за служебен премиер Димитър Главчев трябва да представи пред президента Румен Радев състав на служебен кабинет най-късно до тази събота.