„Всички трябва да живеем така, че да не се повтаря трагедията на израелския и украинския народ и да няма терористи.“

Това заяви българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Той организира в Европейския парламент в Брюксел дискусия „България, която спаси своите евреи“ съвместно с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ от Бургас.

„В Европейския парламент сме убедени, че трябва да има мир в Близкия изток, както и палестинска държава. Големият проблем е каква ще бъде тя“, каза Йорданов.

Съпартиецът му Андрей Ковачев пък показа документ от времето на Втората световна война, в който германците се оплакват, че българските власти и народ не разбирали защо трябва да бъдат преследвани евреите.

„Всеки от нас може да бъде горд за това, че нацистите определят българите като заблудено население. Че няма никаква пропаганда, никаква обща политика в държавата тогава, която да насажда омраза към евреите. Това е в документите, в които представителят на нацисткото външно разузнаване СД Валтер Шеленберг изпраща на своя шеф в Берлин. То е изключително негативно към българските власти. Има недоволство, че комисарят по еврейските въпроси Александър Белев е оставен абсолютно сам да се бори срещу всички наши служби, които не му сътрудничат“, заяви Ковачев.

Германците недоволствали също, че носените от евреите у нас отличителни знаци били твърде малки и че до тях бил носен образът на царя или царицата.

По време на дискусията бе показан филмът „Хени. Приятелството - смисъл и спасение“ на режисьора Любомир Попов. Лентата разказва за момиче от Израел се връща в Бургас, където е живяла баба й, прокудена от пронацисткото правителство в България.

Сюжетът на филма е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра  „Алеф“.

Клуб Z разговаря с двама от тримата изпълнители на главни роли във филма.

Катрин Димитрова играе ролята на Хени, която се връща, за да види къде е живяла баба й. Актрисата изговаря „р“ с френски акцент, поради което понякога я вземат за чужденка.

Именно заради това произношение Катрин първоначално трябвало да играе ролята на французойката Мишел – приятелката на един от българските й гидове, която отгоре на всичко е и антисемитка. Но в крайна сметка я избрали да бъде Хени, след като се явила на кастинг на български, немски и иврит, който владее, въпреки че не е еврейка.

Катрин Димитрова е живяла няколко години в Германия, а сега учи в Черна гора.

Поинтересувахме какво е отношението на актрисата към настоящия конфликт между Израел и палестинците, особено след терористичната атака на 7 октомври 2023 г.

„Трябва да си много информиран. Не казвам, че не съм, но не мисля, че бих могла да кажа кой точно е прав и кой не. Винаги има две страни на монетата“, отговори Катрин.

Илиян Канев, изиграл един от българските гидове на гостенката, също не взема страна в конфликта. Но си има категорично отношение към войната:

„Изключително нелепо, изключително смешно е в XXI век да има войни, независимо за какво - територия, вяра, религия. Това показва, че не сме еволюирали, че се връщаме 500, 1000, 2000 години назад, когато решението е било хората да се избиват.“