ЕС може да помогне да бъде направен филм за спасяването на българските евреи, който да бъде разпространен по целия свят.

Това заяви пред Клуб Z роденият в София израелски историк и писател Михаел Бар-Зоар. Той е автор на книгата „Извън хватката на Хитлер. Героичното спасяване на българските евреи“.

Бар-Зоар бе гост на конференция под надслова „България, която спаси своите евреи“ по повод 80-годишния юбилей от събитието. Тя се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Нейни организатори бяха евродепутатите Андрей Ковачев, Александър Йорданов и Асим Адемов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Трябва да намерим начин да разпространим тази история из целия свят. Тя не може и не трябва да бъде само българска. А трябва да бъде световна хуманитарна история, която хората трябва да учат“, смята Бар-Зоар.

Той бе категоричен, че докато българските власти са спасили близо 50 000 евреи от довоенните граници на страната ни, те не са могли да направят нищо за над 11 000 души от присъединените територии в Гърция и бивша Югославия.

Историкът намерил в германските архиви карта, в която нацистите отбелязват Македония и Тракия като земи „под българска администрация“. И затова германците са се отнесли с тамошните евреи като със свои. Това било потвърдено и от германския комисар по „еврейския въпрос“ Теодор Данекер в София.

Единствено митрополит Стефан протестирал срещу депортациите от Македония и Тракия. Той се обадил на цар Борис III, който обаче му отговорил, че не може да направи нищо.

„Украинците не са нацисти, аз не мога да приема това.“

Така Бар-Зоар коментира твърденията на властите в Русия за управляващите в Киев. И изтъкна факта, че украинският президент Володимир Зеленски е евреин.

Според него има остатъци от антисемитизъм по целия свят. Но такива според историка са предимно хора, които „не са видели жив евреин“.

Колкото до България, Бар-Зоар си припомни, че някога имал двама чичовци – Иван и Яков. И двамата не знаели дори каква е разликата между тях. Най-добрата приятелка на майка му пък се казвала Светла, а на баща му – Владо Марков.

„България е единствената държава в света, където съм виждал смесени компании – българи и евреи заедно. Това е нещо за историк и психолог – как този български дух е бил създаден. Никой в Европа не е подписвал петиции срещу Нюрнбергските закони. А българският народ го направи“, изтъкна Михаел Бар-Зоар.

Изселването – най-щастливите години в живота на едно еврейско дете

Най-щастливите две години от живота му били периодът между 1942 и 1944 г. Едва 4-годишен, той били изселен заедно с родителите си от София в село Горско Сливово, близо до Севлиево и Павликени. Там нямало ток и вода, 90 на сто от населението били неграмотни. Но били истински и топли хора, които приели радушно семейството на Бар-Зоар. Дори майка му си направила за спомен снимка с 4 християнки, на която тя е със Звездата на Давид. Такова нещо не било възможно другаде в Европа.

„Дори в най-мрачната глава на Европа днес знаем че най-слабата светлина на човечеството все още е примигвала. В България проблесна. Въпреки че е съюзник на нацистка Германия, тя е избрала да спаси около 50 000 евреи от депортиране до смъртта им“, се казва в приветствие на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, която не можа да присъства лично на конференцията.

“По времето, когато евреите от цяла Европа бяха изпращани в концентрационни лагери, българският народ се осмели да се изправи срещу собственото си правителство, за да спаси своите съседи и приятели. Когато правителството тайно заграждаше евреите, за да ги депортира, хиляди българи излязоха на улиците, за да извикат заедно: “Не!” За това беше необходим огромен кураж”, каза Манфред Вебер – председател на парламентарната група на ЕНП.

Израелският посланик в ЕС Хаим Регев посочи, че много негови сънародници от български произход днес са живи благодарение именно на спасението на родителите им от българите по време на войната.

„Ние можем само да бъдем горди, че нашите предшественици тогава не са се поддали на натиска на заплахите, идващи от Берлин и от нацистите, които са били в България. Този уникален пример в Европа, представяме днес в Европейския парламент и се надявам, че историята на спасяването на българските евреи ще бъде повтаряна и много повече хора ще могат да разберат какво се е случило тогава“, заяви Андрей Ковачев.

Същевременно той не пропусна да каже, че всички изразяваме дълбоко съжаление и  огромно съчувствие към съдбата на депортираните евреи от Тракия и Македония. То е за това, че тогавашната българска държава не е била в състояние да спаси и техния живот.

„Спасихме евреите, но не и спасителите им“

Александър Йорданов смята, че и България, и Европа могат да се гордеят със станалото у нас преди 80 години. Защото ще кажа, че ако всички европейски народи и държави през Втората световна война бяха постъпили като българската държава и като българският народ, да спазят своите съграждани от еврейски произход, със сигурност днес Европа, а и светът щяха да бъдат по-добри, по-различни. За съжаление, историята това не го позволи, времето не го позволи и България успя да спаси своите евреи, а същевременно се получи така в нашата история, че не можахме да спасим спасителите на евреите“, каза Йорданов.

Той имаше предвид разправата на комунистическия режим с депутатите отпреди 9 септември включително и с участниците в спасяването на евреите.

По думите на Асим Адемов България е дала на света един урок по човечност, хуманност и смелост. Това е нещо, с което страната ни и трябва да се гордее. Колкото повече хора знаят за тази смело постъпка на българския народ, толкова по-добре за нас като българи.

Сред гостите на събитието бяха и младежи от Република Северна Македония. Това е една от страните, чиято територия е била под българска администрация и чиито евреи не са били спасени.