От доста време вървят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Това каза премиерът в оставка Николай Денков, който отговаря на въпроси във "Фейсбук".

Той припомни, че Петя Банкова е работила в ДАНС. Поясни, че не може да докаже тези слухове.

Денков изтъкна, че до момента е ясно, че агенция "Митници" е заловила рекордни количества наркотици. Докато срещу Банкова към момента няма официални обвинения.

Той заяви, че за пръв път името на вътрешния министър Калин Стоянов е било повдигнато от Бойко Борисов по време на преговорите за съставяне на правителството.

"Г-н Пеевски е най-голямото зло, което се случва на България. Той започна да командва ГЕРБ, той искаше избори, ние отиваме на избори заради него".

Така Денков коментира думите на Делян Пеевски, че е възможно след изборите да има коалиция между ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", а ГЕРБ да е в опозиция. Денков заяви, че няма вариант, при който правителство, с което той има нещо общо, да бъде направено с участието на Пеевски.

Денков изтъкна, че решението на парламента, с което се забранява на финансовия министър да изразходва средства, е противоконституционо.

Според него това е опит да се изземат правомощия на Министерския съвет, защото той си върши работата. И изтъкна, че увеличението на заплатите, което правителството е приело, е заложено в бюджета.

Казусът с митниците

Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици, каза Денков.

"За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици", посочи още премиерът в оставка. 

Николай Денков потвърди, че до този момент той не е получил официална информация от ДАНС по случая.

Поискал съм, но до момента нямам, каза Денков.

"Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение. От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва.

Точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби – ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото", заяви Денков. 

Той посочи, че до този момент Петя Банкова е била с "безупречна репутация".

"Аз съм говорил и с хора, които имат отношение, те винаги са казвали, че с нея работят добре", каза Денков. 

Бъдещото управление

Аз смятам, че хора от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) нямат място в служебния кабинет, каза още Денков.

Според него посоченият за служебен премиер Димитър Главчев ще има трудна задача да сформира правителство. 

Попитан дали той ще ръководи преговори за съставяне на ново редовно правителство след изборите, както и вижда ли се отново като евентуален министър-председател, Николай Денков коментира:

"Твърде рано е изобщо да поставяме тези въпроси. Трябва да минат изборите, да се видят резултатите. Отсега мога да кажа, че ние си научихме урока от 48-ото Народното събрание. Тогава видяхме, че ако нямаме ясна програма с приоритети, няма смисъл да сядаме на масата за преговори.

Ако има преговори след тези избори, те ще започнат от това – приоритети, програма и как ще се вземат решения". 

Помолен да коментира репликата на председателя на ДПС Делян Пеевски, че формацията може да участва в правителство с ПП-ДБ, Николай Денков посочи:

"Това е абсолютна манипулация. Няма никакъв шанс правителство, към което аз имам отношение, да бъде заедно с Делян Пеевски във водеща конфигурация.

Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него". 

Николай Денков каза още, че ако е зависело единствено от него, той отдавна е щял да смени министрите на вътрешните работи и на електронното управление – Калин Стоянов и Александър Йоловски.

"Ако зависеше от мен, отдавна щях да ги сменя. В случая е необходимо мнозинство в Народното събрание. Нямаше го. Подходящият момент беше именно ротацията", посочи той. 

По думите му Министерството на електронното управление е в лошо кадрово състояние. 

"Александър Йоловски обслужи по един чудесен начин желанието най-вече на Пеевски и на ГЕРБ за това да отпаднат машините за първия тур на местните избори. Той вече попадна под техен контрол. Защо да го сменят? Както чувам, може би ще остане сега и в служебното правителство, защото ще се организират следващите избори. Това е знак, че някои хора може би не искат да има честни избори", смята премиерът в оставка.