Държавната агенция Национална сигурност провежда операция на територията на София и страната.

Според източници на БНТ арестувни са директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов. Според източници на Клуб Z, а и според информация на БНТ - съвсем доскоро, преди да постъпи на работа в Агенция "Митници" в началото на март, Маринов е бил служител именно на ДАНС.

"Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам", каза пред медиите Банкова.

(Под "новото КОНПИ" Банкова навярно визира Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Тя представлява преформатираното КПКОНПИ, но и до днес е само на хартия - има приет закон, но няма приети дори процедурни правила за избора на ръководство и работата й. Крайният срок за това бе през март, но ГЕРБ и ПП-ДБ все още не могат да се разберат. Причината е, че записаха трима души ръководство, избирани с 2/3 мнозинство, т.е. със 160 депутатски гласа. ДПС се бе пригласила да участва., б.р. Работеща КПК е и част от плана за възстановяване и устойчивост, по който трябва да получим финансов транш.)

Днес Банкова не уточни дали е задържана официално и заедно с адвоката си се качиха в автомобил на МВР. 

Нейният адвокат Аделина Натина заяви, че е претърсен домът на Банкова и кабинетът ѝ при акция по неотложност (разбирай - без разрешение от съд, то се осигурява впоследствие - б.р. на Клуб Z). Извършват се претърсвания и изземвания и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов.

По думите на адвоката прокуратурата все още не е уведомена за случващото се.

Според адвоката на Банкова не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебният ѝ компютър

В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в КПКОПНИ.

Пред агенцията от предиобед има засилено полицейско присъствие.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

На излизане от Агенция "Митници" Банкова коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата.

"(Паскал - бел.ред.), който аз всячески го разбивам - махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", коментира Банкова.

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на Агенцията за национална сигурност Пламен Тончев и затова е напуснала.

"Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", заяви Банкова, цитирана от БНТ.

Тя отговори и на въпрос - дали вижда случващото се като политическа атака:

"Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на "Капитан Андреево" има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин." 

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково.

Според източници на БНТ от дома на Петя Банкова в кв. "Сухата река" е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване и в дома на заместник - директора Людмил Маринов.

Банкова вероятно ще бъде разпитана в сградата КПКОНПИ.

Това става дни след като излязоха показания на Стефчо Банков, в които уличава Иван Гешев в незаконни давления и търговия с влияние в прокуратурата. Самият Банков е в ситуация, че след като бе махнат от МВР по времето на Бойко Рашков, той спечели дело и бе възстановен. Само че понеже мястото му във "Вътрешна сигурност" вече е заето, е назначен към т. нар. резервен щат.

Според наши изтоници Стефчо Банков, който бе основно "острие" в акциите на прокуратурата от времето на Гешев, и сестра му не били особено близки.

Асен Василев директно насочи към "падналата" пратка кокаин

"Не бяхме информирани за акцията в Агенция "Митници", заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев пред журналисти в отговор на въпрос дали той и премиерът в оставка са били уведомени (но то няма такъв закон - ДАНС да информира премиера за акциите си, б.р.).

"Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция "Митници", имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището (грешка, става въпрос за кокаин. И, както Клуб Z писа, знае се, че този "удар" си е 100% реализация на А "Митници", а ГДБОП и ДАНС са били в неведение - бел. ред.).

По сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари, в това число бяха сменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда.

Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е имаме вече митничари от САЩ на "Капитан Андреево" и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на "Капитан Андреево". Доколкото разбирам, днес акцията се е случила преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари. Трябва да изчакаме да видим какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има проблем с корупция или нещо такова, ще вземем съответните мерки", каза Василев.

Ресорният министър подчерта, че до момента работата на шефката на Агенция "Митници" е много ефективна.

"Това, което аз съм видял до момента, е изключително ефективна работа на г-жа Банкова по пресичане на каналите. Това, което излезе като информация неофициално е, че когато са влезли, са иззели от нейното бюро разработки за пресичане на допълнителни канали на контрабанда."

Василев отрече да е познавал лично сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал:

"Нито съм се занимавал някога, нито познавам тези хора."

На въпрос на БНТ кой има интерес от случващото се, финансовият министър в оставка отговори:

"Който покровителства каналите".

Малко биография

Иначе Петя Банкова доскоро бе сравнително неизвестно лице извън системата. Тя бе заместник-изпълнителен директор на агенцията, но в края на февруари изненадващо финансовият министър Асен Василев обяви сливане на НАП и "Митници". Директорът на митниците Павел Тонев бе преназначен като съветник на министъра (вече в оставка), а за директор - бе назначена Банкова.

Както Клуб Z писа тогава, тя е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, основен герой на последната серия "СГП Лийкс", които Антикорупционният фонд публикува. От седмата порция документи става ясно, че Банков, в качеството му на бивш прокурорски помощник, е свидетелствал цели три пъти по спешност по сигнал, тръгнал от документи намерени в кошчетата за боклук в... дамската тоалетна на прокуратурата на четвъртия етаж на Съдебната палата.

Банкова е и бивш шеф на НАП Добрич, освободена през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният директор на НАП Румен Спецов.