Лондонският стартъп Stability AI представи вчера нова версия на платформата си за генериране на музика - Stable Audio 2.0

На пазара съществуват вече множество инструменти с изкуствен интелект, които генерират аудио и музикални композиции - но новата версия има ключови предимства пред тях.

Stable Audio 2.0 може да генерира цели песни със съгласувана музикална структура, продължителност до 3 минути (два пъти повече от преди и от други AI) и на 44,1 kHz стерео. В добавка е налице и функцията превръщане на аудио в аудио - което значи, че реални музиканти могат да качват свои семпли (аудио образци) и да ги модифицират с помощта на естествени езикови инструкции. Разбира се, не може да се ползвам семпли с авторски права.

Генерираните песни имат ясно интро, развитие и край, както и стерео звукови ефекти, подчертават от компанията.

Като реакция на множеството съдебни искове от творци, чиито произведения се ползват за обучение на AI модели без тяхно съгласие, Stability AI са взели мерки.

"Stable Audio 2.0 е обучен изцяло с лицензиран набор от данни от музикалната библиотека AudioSparx, съдържаща повече от 800 000 аудио файлове", пишат те в блога си.