Всеки път, когато България се приближи до еврозоната, ГЕРБ и ДПС на думи подкрепят, а на дела саботират приемането ни. Това пише в декларация на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ.

"Крайната цел е след 17 години преследване на Шенген и еврозоната, включително 12-годишното управление на ГЕРБ, да се саботира и сега влизането ни в посочените структури поради страха, че правителството на ПП-ДБ е свършило работата, в която ГЕРБ се провали до момента", твърдят от "Продължаваме Промяната-Демократична България".

Ето я цялата позиция: 

"През последните седмици ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на „Възраждане“, непрестанно предлагат нови разходи извън бюджетната рамка, които надхвърлят 4 млрд. лева. Целта им е една - да взривят бюджета и заложения дефицит. Но така България няма да влезе в еврозоната. Всеки път, когато България се приближи до Еврозоната, ГЕРБ и ДПС на думи подкрепят, а на дела саботират приемането ни във валутния съюз.

Напомняме за Кодекса за застраховането в 48-то НС, който не беше приет с ясното съзнание, че членството в Еврозоната ще се отложи. Месеци по–късно същият закон беше приет, но това ни струваше поредната година забавяне.

Кулминацията на действията на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ е чрез среднощното решение да се спрат част от разплащанията от министъра на финансите с цел много системи на държавата да спрат да работят поне за седмица. Само един пример за практическия резултат от това решение е, че Министерството на финансите /МФ/ няма да може да финансира болницата за деца с увреждания в Котел, която няма ток и не плаща заплати и ще преустанови дейност.

Решението е прието в нарушение на Правилника на Народното събрание без обосновани мотиви и очевидно е противоконституционно (виж „РЕШЕНИЕ № 10, на КС, от 28 септември 2021 г., (Обн. ДВ, бр. 83 от 5.10.2021 г.).

Погазването на конституционния ред и правовата държава е последователно поведение на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ през последните дни на това Народно събрание.

Решението спира, на практика, изпълнението на държавния бюджет в съществена част, което е задължение на министъра на финансите. Бюджетът за 2024 г. беше приет от ГЕРБ и ДПС и същите тези народни представители сега забраняват на министъра на финансите да изпълнява заложените от тях бюджетни плащания. Крайната цел е след 17 години преследване на Шенген и Еврозоната, включително 12-годишното управление на ГЕРБ, да се саботира и сега влизането ни в посочените структури поради страха, че правителството на ПП-ДБ е свършило работата, в която ГЕРБ се провали до момента". 

ПП-ДБ ще сезират Конституционния съд

ПП-ДБ ще атакуват решението на парламента от снощи да ограничи харчовете на кабинета Денков, обяви депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов по време брифинг в парламента. Според тях то е противоконституционно, а единственото, което чакат, е решението да бъде обнародвано. 

От формацията също обърнаха внимание, че през последните седмици има много опасни, популистки предложения от ГЕРБ, които надхвърлят 4 млрд. лв. Според Мартин Димитров сега правят всичко възможно да саботират бюджета, Еврозоната, финансовата стабилност.

"Да забраниш на Министерство на финансите да изпълнява бюджета, това е все едно да махнеш шофьора от колата, а тя да продължи да се движи. Много болници ще пострадат, много системи ще пострадат. Това е абсолютно безотговорно поведение. Те са готови да съсипят държавата, за да ударят министри, които не харесват. Това поведение е абсолютно недопустимо", смята депутатът от ПП-ДБ.

Колегата му Даниел Лорер заяви, че това е ярък пример как се саботира бюджета с очевидно наказателни, предизборни, антибългарски прийоми. Той бе попитан и за случващото се в "Митниците", като каза, че са в недоумение как шефката на агенцията хем е задържана, хем не е.