Популизмът ми е по-голям от популизма ти.

Така изглежда предизборната ситуация. Случайно или не, още докато се водеха преговори за продължаване на живота на правителството "Денков-Габриел", от ГЕРБ и ДПС започнаха да минират бюджета с искания за над 4 милиарда лева, заложени като проекти на решения на парламента, които обаче са извън финансовата рамка за 2024 г., приета иначе и с гласовете на хората на дуото Борисов-Пеевски.

"Защо взривяват бюджета на собствения си премиер Габриел? Всичко това много прилича на предизборна риторика. Тласкат ни към избори" - чудеха се народни представители от "Продължаваме промяната-Демократична България", с които Клуб Z разговаря тогава.

Така например Борисов и Пеевски внесоха проект на решение, с което да задължат финансовия министър Асен Василев да покрие с пари от държавния бюджет дефицит от около 1 млрд. лв. във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Отделно: трябваше да се осигурят 200 млн. лв. за увеличаване капитала на "Булгартрансгаз" за вдигане капацитета на газовите връзки с Гърция и Румъния, а Василев да планира за догодина държавни гаранции за други 625 млн. лв. за заеми на държавния газов оператор за тези проекти. 

В добавка, депутати на ГЕРБ предложиха държавата да намери пари за безплатно саниране на одобрените, но останали като резерва над 2000 проекта по първия етап на програмата за безвъзмездно обновление на жилищния фонд, с което сумата, която бюджетът трябва да компенсира (неясно от къде) набъбва с още над 2,6 милиарда лева.

Този вторник пък отново ГЕРБ и ДПС внесоха искането за великденска добавка за най-бедните пенсионери от по 75 лева, отново извън бюджет 2024 - сумарно 40 милиона лева.

Мините гърмят - една по една

След като ГЕРБ реши да сложи край на преговорите за правителство, мините започнаха да гърмят една по една. Финансовият министър бе задължен да намери този милиард за ФСЕС. Вчера обаче правителството в оставка на редовното си заседание взе решение да сезира Конституционния съд за противоконституционност на това решение.

Великденската добавка мина през комисия вчера и бе одобрена.

Днес в дневния ред на парламента под точка първа бе поставен проектът на ГЕРБ за санирането. Тази точка обаче бе отложена

На този фон близо до малките часове на деня, след 15-часоово заседание, по предложение на вечното дуо ГЕРБ-ДПС, Народното събрание включи в дневния си ред за днес и гласува проект на решение за "гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България".

Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство. Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г. 

С други думи, парламентът забрани на финансовия министър да извършва плащания, с изключение на заплати и социални такива, докато не бъде назначено служебното правителство с кадъра на ГЕРБ Димитър Главчев начело.

Популизъм? Да, защо не?!

Попитан дали това не е предизборен популизъм, лидерът на ГЕРБ чистосърдечно си призна вчера.

"Включихме се разбира се, няма да оставим на Денков и Василев да дават стотици милиони в последния си ден", заяви той.

Трън в очите на Борисов, който години наред бе упрекван, че раздава пари "от джипката" и чиито правителсва разпределяха стотици милиони чрез постановления на Министерския съвет (което предизвика преди години и проверка на Сметната палата), са последните харчове на правителството в оставка. Иначе по стара "министерска традиция", най-щедри са кабинетите в края на годината.

Разликата обаче е, че големите разходи на кабинета в "Денков" са предвидени в бюджета.

Така например на вчерашното си заседание Министерският съвет взе решение за намаляване на ножицата в заплащането в администрацията - мярка, заложена отдавна от Василев. Сега обаче от ГЕРБ я разтълкуваха като предизборна. Приемането на постановлението е в изпълнение на Закона за държавния бюджет за 2024 г., в който има предвидени 268 850 000 лв.

Правителството одобри обаче и допълнителни разходи по бюджета на МС за 2024 г. в общ размер на 450 000 лв. за ремонт на храмове, от които 50 000 лв. за ремонт на храм "Света Троица" в кв. "Драгалевци", 300 000 лв. за доизграждане на храм "Св. Патриарх Евтимий" в ж.к. ,"Люлин" и 100 000 лв. за ремонт на храм "Света Петка Търновска" в Севлиево. Но пък и Борисов като премиер често демонстрираше щедростта си към църквата и не би следвало да възрази.

Любимото тези дни на ГЕРБ и ДПС министерство на Калин Стоянов - МВР - пък вчера получи възможност да изхарчи още близо 25 милиона лева.

За хуманитарна помощ в подкрепа на цивилното население в Ивицата Газа бяха одобрени 391 168 лева.

Държавата ще изплати и 1,5 милиона лева компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 януари до 29 февруари 2024 г. 

Министерство на образованието ще финансира със 153 000 лева пет деветмесечни стипендии за млади български учени и две тримесечни за учени от българската диаспора в областта на хуманитарните и социалните науки през 2024 година, реши още кабинетът. 

"Опитваме се да озаптим Асен Василев, който вчера похарчи 2 милиарда" - докара някак до милиарди вчерашните решения на МС тази сутрин депутатът на ГЕРБ Тома Биков.