Тийнейджърът Зак Стоилов е получил осем оферти от представители на елитната колежанска дивизия в американския футбол и е голямата надежда на България за първи представител в Националната футболна лига на САЩ (НФЛ), пише БТА.

Стоилов е само на 16, но вече се подготвя за влизането си в колежанската система в Щатите. Той ще направи избора си за университет в следващите месеци и най-вероятно ще се включи в елитния шампионат през следващата година.

"За момента играя на гимназиално ниво и ми предстои да премина в университет. От представянето ми там зависи дали ще стигна до НФЛ, така че засега се подготвям за университетското ниво в американския футбол", заяви Зак Стоилов пред Ивайло Георгиев, познат и като един от коментаторите на НФЛ в българския ефир.

"Играя в Mainе South Highscool в щата Илинойс. Заемам позицията ляв такъл. В момента играем с 14-18-годишни и нивото е високо. Като стигна до университет обаче ще играя с хора от 17 до 23 години и там ще бъде още по-трудно", добави Зак.

Стоилов е офанзивен такъл - с други думи част от нападателната линия на отбора си. Той е отговорен да пази куотърбека, а също така да помага за атаките по земя, когато топката се дава на рънинг бека. Позицията предполага висок ръст, атлетизъм и бързи реакции. Зак и колегите му в тази линия се изправят срещу агресивни дефанзивни играчи, които се стремят да се докопат до куотърбека и рънингбека, да разрушат действията на нападението.

Според специализирания сайт 247sports, Стоилов е висок 183 см, а теглото му е 120 кг. Това е типично за позицията.

Неговият баща Цветозар Стоилов заяви, че конкуренцията в САЩ е жестока, а процесът по подбор на играчи за колежанския футбол започва още от ранна детска възраст.

"В тяхното училище нивото е наистина високо и има голяма конкуренция. Сега се сблъскваме с интензивния процес по рекрутинг (подбор на млади състезатели). Различни университети следят неговото развитие, гледат записи и той получава покани от училища от D1 дивизията (елитното ниво). Те са много заинтересовани", каза той.

"В този процес на рекрутинг има посещения, чрез които треньорите не само искат Зак да види базата, а и те самите да се сдобият с представа що за човек е той. Търсят начин да получат вътрешно уверение за това, на което си способен. Виждаш огромната база, щангите, халетата и средствата, с които разполагат. Там наистина се грижат децата да се развият академично, но в същото време правят всичко по силите си, за да помогнат на състезателите да дават най-доброто от себе си", продължи Стоилов, който е сертифициран треньор по американски футбол.

"Аз лично нямам участие в гимназиалните занимания. Навлязох в спорта с по-малките, около Зак, за да съм сигурен, че нещата се случват правилно. Сега наблюдавам как се справя, филмирам елементи и му показвам грешките. Искам да съм наясно дали прави нещата в правилната посока. В процеса на изграждане на едно дете в гимназията, то има свой собствен профил в уебсайт. Там още от ранна възраст го следят различни треньори в университетите, като анализират видеата с подбрани елементи от различни игри. Така виждат потенциала на едно дете", разказа специалистът за БТА.

До момента българин не е играл в НФЛ. Това се отнася и за елитното ниво в колежанския футбол, който е много популярен в Америка - едно ниво под НФЛ.

"След 11 клас започват покани за посещения на университети и за присъствие на мач, където виждаш магията, пламъка на събитието. Това е един много дълъг процес и когато го следваш от малък, треньорите забелязват, че си фокусиран. Дали ще успееш обаче е комбинация от високи оценки и умения на терена.

В момента Зак разговаря с редица училища и има осем оферти за стипендия. Предполагам, че в следващите няколко месеца те ще се увеличат, тъй като интересът става по-голям. След юни или юли той вече трябва да има формирано мнение къде иска да следва", завърши Цветозар Стоилов.