В германските медии бе разпространена информация за открит в България тайник на "Хамас". Защо терористичната групировка е избрала страната ни - коментира експертът по сигурността Тихомир Безлов пред Дойче Веле.

Г-н Безлов, вчера германските медии разпространиха новината за тайник с оръжие, открит в България. Според германските правоохранителни органи оръжието било скрито от дейци на терористичната организация "Хамас", които подготвяли атентати срещу еврейски обекти в Германия – и по-точно в Берлин. Защо според вас "Хамас" ще крие оръжие точно в България?

Мога само да предполагам. От контекста, който беше съобщен от осведомителните агенции, стигам до извода, че вероятно става дума за традиционен път на незаконни мигранти, които влизат през "зелената" турска граница и после продължават нататък – главно към Сърбия, по-рядко към Румъния. Данните показват, че сред тези незаконни мигранти има палестински граждани – те са на пето или на шесто място по численост. Аз предполагам, че в случая става дума именно за незаконни мигранти. Възможно е част от каналджийските мрежи да са били включени като участници в тази логистика за извършване на терористични актове. Засега сме на равнище предположения, но смятам, че през следващите дни трябва да има повече детайли: защо там е скрито това оръжие, каква е инфраструктурата, която ги поддържа. Тук трябва да припомним и друго: в България има относително голяма палестинска общност, още отпреди 1990 година – общност, която е интегрирана. Тоест, тази диаспора също оказва помощ на тези хора, които незаконно преминават през България и после продължават към Западна Европа, основно към Германия.

Имате ли представа как точно функционира сътрудничеството между българските правоприлагащи органи и германската Федерална полиция (в случая явно тя се е свързала с българските власти), а може би и германското външно разузнаване BND?

Като цяло те имат офицери за връзка. Освен това, доколкото съм запознат, имат доста директни канали, имат доста операции, които провеждат със съвместни екипи. Има си традиция. Специално по отношение на трафика на хора има доста добре развито сътрудничество между ГДБОП и германските служби. Имаше много добро сътрудничество и по отношение на киберизмамите. Така че си има традиция. Почти веднага след 1990 година започнаха да се развиват такива връзки и има доста интересни операции.

Оръжието, намерено в този тайник, като количество изобщо не звучи сензационно и драматично: навярно само няколко пистолета, пълнители… Откъде според Вас може да идва то и защо в това скромно количество?

Нищо не знаем за типа оръжие. Агенциите съобщиха за пистолети и пълнители. Засега няма никакви детайли – аз знам това, което и Вие знаете.

В каква степен войната в Газа, която последва терористичното нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година, усилва първо мигрантските потоци, минаващи през България? И второ: в каква степен подклажда опитите за терористични нападения в Европа, извършени от дейци на Хамас?

Това е първият случай, за който знаем с участие на България и – респективно – с цел, намираща се в Германия. Досега друг такъв случай не сме имали. По време на така наречената „Ислямска държава", в годините 2015-2016-2017, имаше доста чуждестранни бойци, които се завръщаха и ги задържаха в България. Но това сега според мен вече е нещо различно, съвсем различен сюжет.