Броят на мъжете, диагностицирани с рак на простатата в световен мащаб, ще се удвои от 1,4 милиона годишно през 2020 г. до 2,9 милиона през 2040 г. Смъртните случаи пък могат да нараснат с 85% (от 375 000 през 2020 г. до 700 000 през 2040 г.). Това става ясно от мащабно изследване на медицинското списание "Лансет". 

Ракът на простатата вече е основна причина за смърт и инвалидност, както и най-често срещаната форма на рак при мъжете в повече от 100 страни. Със застаряването на населението и нарастващата продължителност на живота в световен мащаб, експертите прогнозират драматичен скок на случаите и смъртните случаи през следващите 15 години. Нещо повече - реалният брой на смъртните случаи вероятно ще бъде по-висок, предполагат специалистите, поради недостатъчно диагностициране и липса на данни в по-бедните страни.

Основните рискови фактори за рак на простатата – над 50-годишна възраст и фамилна анамнеза за заболяването – са неизбежни. Експертите са категорични, че ще бъде невъзможно да се предотврати нарастването на случаите просто чрез промени в начина на живот. Въпреки това, по-широката осведоменост за симптомите на болестта, достъпът до инициативи за тестване, по-ранната диагноза и напредъкът в лечението все още могат да помогнат за спасяването на животи, твърдят авторите на изследването.

"Тъй като все повече и повече мъже по света живеят до средна и напреднала възраст, ще има неизбежно нарастване на броя на случаите на рак на простатата", изтъква проф. Ник Джеймс, водещият автор на доклада. "Знаем, че този скок в случаите идва, така че трябва да започнем да планираме и да предприемаме действия сега. Базирани на доказателствата мерки, като подобреното ранно откриване и образователните програми, ще помогнат за спасяването на животи и предотвратяването на влошаването на здравето от рак на простатата през идните години", добавя професорът по изследване на рак на простатата в Института за изследване на рака, в Лондон и консултант по онкология в мозъчния тръст на фондация Royal Marsden NHS.

Сред симптомите на рак на простатата са: позиви за по-често уриниране, особено през нощта; трудности при започване на уриниране; чувство, че пикочният мехур не е изпразнен напълно, както и кръв в урината или в семенната течност. Тези симптоми не винаги означават рак на простатата. Простатата на много мъже става по-голяма с напредването на възрастта поради състояние, наречено доброкачествено уголемяване. Признаците, че ракът на простатата може да се е разпространил, включват болка в тестисите, гърба или костите, загуба на апетит и неволна загуба на тегло.