Армения ще получи безвъзмезден заем от ЕС в размер на 270 милиона през следващите 4 години, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Парите са част от План за устойчивост и растеж за Армения.

Фон дер Лайен говори на тристранна среща с премиера на страната Никол Пашинян и американския държавен секретар Антъни Блинкън в централата на ЕК в Брюксел.

„Ще инвестираме, за да направим икономиката ви по-устойчива на сътресенията, ще покрепим бизнеса и талантите, най-вече малките и средни предприятия (МСП), за да могат те да получат достъп до пазарите. Ще инвестираме в ключови инфраструктурни проекти, например в черноморския подводен електрически кабел. Успоредно ще инвестираме в производството на възобновяема енергия в Армения и в по-добра взаимна свързаност с Грузия. Ще проучим възможността за трансграничен транспорт, когато по-добрите условия го позволят“, каза Фон дер Лайен.

ЕК ще предприеме и други стъпки по отношение на Армения като например за безопасност на авиацията и ядрената енергетика, както и диверсификация на търговията.

Пакетът е въз основа на успеха на плана за икономически инвестиции в Армения, отбеляза Урсула фон дер Лайен. Досега ЕС е мобилизирал над 500 инвестиции в страната за над 500 милиона евро.