Европейскага комисия и председателят й Урсула фон дер Лайен са подложени на унищожителни критики заради назначаването на германския евродепутат Маркус Пипер за пратекик за малките и средни предприятия (МСП).

Той е сънародник и съпартиец на Фон дер Лайен в Християндемократическия съюз (ХДС) и Европейската народна партия (ЕНП).

Втори ден поред ЕК е затрупана със запитвания за процедурата, по която Пипер е избран на позицията.

Една от участничките от кандидатките за поста - чешката независима евродепутатка Мартина Длабайова, подала жалба, пише „Политико“. Тя се усъмнила, че показаните от Пипер резултати са далеч по-слаби от тези на останалите кандидати.

Освен това еврокомисарите по вътрешния пазар Тиери Бретон, по икономиката Паоло Джентилони, по заетостта Никола Шмит и върховният преставител по външната политика Жозеп Борел настояват да получат отговор на въпроса от Фон дер Лайен. Те настояват случаят да бъде обсъден на Колигеума на комисарите идната седмица. И четиримата са социалисти, т.е. политически противници на шефката на ЕК, отбелязва „Политико“.

Същевременно изданието намеква, че назначението на Пипер на тази позиция, на която той ще получава по 15 000 евро месечно, е обвързано с подкрепата на германските християндемократи за втория мандат на Фон дер Лайен.

Договорът на пратеника за МСП влиза в сила на 16 април, заяви пред журналисти говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Това е вторият сериозен скандал с Урсула фон дер Лайен само за няколко дни. През април стана ясно, че Европейската прокуратура започва разследване срещу нея във връзка с договорите с „Пфайзер“ за ваксини срещу COVID 19.