Нургюл Салимова записа второ реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто, този път срещу победителката в предишната надпревара - китайката Лей Тинцзие.

Във втория кръг 20-годишната българка имаше белите фитури. Партията продължи 39 хода, като двете се съгласиха на ремито в напълно равен топовен ендшпил.

Българката и азиатката, която игра за световната титла през миналата година, разиграха Дамски гамбит и още на осмия ход размениха дамите си. Това доста намали възможностите и на двете за атакуваща игра и силно опрости позицията на дъската. До края положението бе абсолютно равностойно.

След второто реми Салимова има в актива си една точка от възможни две - дели 3-5 място, докато Лей Тинцзие е с половин - тя загуби в първия кръг. Лидерка с максималните две точки е другата китайка в турнира - Тан Чжони, която се справи индийката Вайшали.

Победа записа и друга фаворитка и стара познайничка на Нургюл - рускинята Александра Горячкина, която преодоля Анна Музичук (Украйна). Катерина Лагно (Русия) и  Хумпи Конеру (Индия) си стиснаха ръцете за реми.

В третия кръг, който е в събота вечер, отново от 21:30 часа наше време, българката ще играе с черните фигури срещу Вайшали. 

Тан Чжони е първа с 2 т., следвана от Горячкина - 1,5 т. С по една са Конеру, Салимова и Лагно, а с половин - Музичук, Лей Тинцзие и Вайшали.

Турнирът в Торонто е в 14 кръга, а победителката в него ще стане официална претендентка за световната титла и догодина ще спори с китайката Цзю Вънцзюн, която е актуалната шампионка.