"Продължаваме промяната - Демократична България" бяха употребени от ГЕРБ, както навремето се случи с "Реформаторския блок". Това е една от последните мантри на различни медийни рупори, обслужващи статуквото.
И както обикновено тези мантри са по-скоро манипулативни и сериозно се разминават с фактите.

ГЕРБ може би е употребявал десните, за да постигне коалиционно правителство, при това - със силен прозападен имидж. На Бойко Борисов те са му доста ценни. Не случайно той ги иска във властта дори ако ГЕРБ и ДПС имат 150 депутати.

Но и десните успяваха да употребят присъствието си във властта за частични промени в статуквото всеки път, когато влизаха в общо управление с ГЕРБ . И винаги се оттегляха от властта, когато се виждаше, че няма какво повече да се направи в посока реформи.

"Реформаторски блок" и оставката на Христо Иванов

През декември 2015 г. Христо Иванов, тогава правосъден министър от името на "Реформаторски блок" във второто правителство на Бойко Борисов, подаде оставка. Това се случи в пленарната зала секунди, след като парламентът бламира промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Изключително рядко събитие в българската политика е някой, особено пък министър, да подаде оставка, защото не е съгласен с политиката на правителството.  Българските министри трудно подават оставки дори ако името им е замесено в някой голям скандал.

Медийни рупори, чиято основна цел е да громят "Продължаваме промяната - Демократична България" твърдят, че тогава е била приета почти цялата реформа на Христо Иванов. Останали само 5%, които не били приети и той само заради това си е подал оставката и след това е направил политическа кариера.

Фактите обаче са доста по-различни. Не бе прието основното предложение на Христо Иванов - прокурорите да нямат мнозинство в своята колегия на ВСС. Той искаше съотношението там да е 6:6 - паритет между политическа и прокурорска квота като първа стъпка към обществен контрол върху прокуратурата. Парламентът обаче прие то да е 6:5 в полза на прокурорите. 

Факт е също така, че на следващите парламентарни избори т.нар. градска десница не успя да вкара свои представители в парламента. Това обаче се случи не защото ГЕРБ употреби и задуши в прегръдката си "Реформаторския блок", както твърдят горепосочените рупори.

А защото самият блок се разцепи. Първо - част от него - около Меглена Кунева -  остана в управлението. Второ и по-важно - партията на Христо Иванов "Да, България" не направи коалиция с ДСБ за изборите.

Христо Иванов и ДСБ, ръководено тогава от Радан Кънев, със сигурност щяха да имат много добър резултат, ако бяха се явили на изборите съвместно. И щяха да оберат плодовете на принципната си позиция в полза на реформите, тъй като заради техния провал те излязоха в опозиция.

По какви причини "Да, България" отказа тогава да влезе в коалиция с ДСБ все още не е е съвсем ясно, макар  да има различни слухове. От по-късни изказвания на Иванов обаче може да се твърди, че той отчита това като грешка.

Именно тези две партии малко след това направиха коалицията "Демократична България".

"Продължаваме промяната - Демократична България" и съдебната реформа

Когато влязоха в сглобка с ГЕРБ от "Продължаваме промяната - Демократична България" също направиха всичко възможно, за да прокарат реформите, най-вече съдебната. И по отношение на промените в Конституцията те успяха, а Христо Иванов получи повече, отколкото искаше навремето.

Защото според тези промени съотношението в прокурорския съвет е 6:4 в полза на политическата квота.

Сглобката стана разглобка, когато дойде време да се приема закона за съдебната власт и да се изберат членове на ВСС, а след това и главен прокурор. ГЕРБ и ДПС отказа да поемат конкретни ангажименти за конкретни реформи, а "Продължаваме промяната - Демократична България" отказаха да продължат управлението без такива конкретни ангажименти.

Отново принципна позиция в полза на реформите.

БСП - опозиция на ГЕРБ?

Особено лицемерна е позицията на БСП. Социалистите са сред тези, които твърдят, че Борисов е употребил десните – и преди, и сега.

Фактите обаче са съвсем други - реформата на Христо Иванов като правосъден министър бе бламирана и с подкрепа от БСП. С подкрепа от социалистите Иван Гешев стана главен прокурор, а Сотир Цацаров - шеф на КПКОНПИ.

В този смисъл твърденията на БСП, че винаги са били опозиция на ГЕРБ не отговарят на истината. Напротив - по някои от най-важните теми ГЕРБ и БСП гласуваха заедно по време на управленията на Бойко Борисов.