Депутатката от ГЕРБ-СДС Рая Назарян призова главния секретар на МВР Живко Коцев да се оттегли от поста, докато трае разследването срещу него. Тя направи изявлението при гостуване в бТВ тази сутрин.

Коцев изненадващо подаде оставка, след което я оттегли в изявление заедно с Николай Денков. Стана ясно, че висшият полицай е подал молба за напускане “под натиск от страна на министъра на МВР и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата”. Претърсвани са офисът и домът му.

Рая Назарян първоначално заобиколи конкретен въпрос на водещите дали в ГЕРБ вярват за главния секретар.

“Изтекоха много снимки, има твърдения, че има запис и че в разследването са използвани специални разузнавателни средства, които се разрешават от съда, каза все пак тя. - На този запис се вижда как на г-н Коцев се подарява някакъв скъп часовник. Той има снимки и е свързан с тези лица, които вече имат повдигнати обвинения.

Как да имаме доверие на такъв човек? Докато се проведе разследването и стане ясна истината, е редно той да се оттегли от поста, защото за него има твърде много информация, свързана с тази организирана престъпна група.“

По думите ѝ ПП-ДБ следват плана си да правят избори с „наше МВР и наши служби“, нещо, което се чува в прословутия запис от миналата година.

„Този човек първо беше изчезнал, в неговия дом и на работното му място са извършвани обиски, бил е разпитван. Тоест той първо изчезва и го няма, Денков казва, че ще го търси с писмо в ДАНС и изведнъж той се появява на брифинг в Министерския съвет и се правят нелогични твърдения и внушения, че нещо му се е случило и че ще си оттегля оставката“, допълни Назарян.

Според едно от новите лица на ГЕРБ, част от провалилите се преговори за ротация, прокуратурата трябва сама да прецени дали да се самосезира във връзка с твърденията за натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев. 

„Когато г-н Кирил Петков заплашва двама министри - г-н Калин Стоянов и друг министър на електронното управление, тогава няма натиск. А когато излезе главният секретар, нали разбирате, че това е професионалното ръководство на МВР. Той много добре знае процедурите, с които да се защитават правата и интересите на гражданите, а не да използва трибуната на Министерския съвет, за да отправя половинчати обвинения. Той не изтъкна мотиви“, допълни Назарян. 

По думите ѝ - теза, която постоянно се изказва от ГЕРБ, Калин Стоянов е бил предложение на ПП-ДБ:

„Г-н Петков лично го е поканил и му е провел дори интервю, за да бъде одобрен и назначен. Г-н Стоянов заяви, че г-н Петков му се е обадил и са се срещнали. Мария Габриел не участва в тези действия. Излиза така, че всеки, който не изпълнява техните нареждания вече става нехаресван и трябва да бъде сменен с такъв, който явно да слуша“.

Според варненската адвокатка най-голямото зло за България е, че се води “дефанзивна и очерняща политика и не се търсят мостове, а самостоятелно управление”.

Тя разкритикува Кирил Петков заради думите му, че решенията за ГЕРБ всъщност се вземали от Делян Пеевски. Добре е Петков да си спомни в чий кабинет ходеше най-често и търсеше одобрение за всичко в последните девет месеца, каза Назарян.

По думите й няма как в момента да се говори за потенциални преговори за правителство, първо трябва да се изчака “волята на суверена”. Ние не затваряне врати, никога не сме го правили, ще изчакаме изборите, завърши Рая Назарян.