"Докато Пеевски управлява ГЕРБ, ние няма да сме в коалиция с тях".

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той поясни, че има няколко критерия, по които може да се разбере дали Делян Пеевски продължава да управлява ГЕРБ.

Първият е нито една партия да няма ексклузивна позиция във ВСС и регулаторите. Вторият е да се подпише споразумение за реформи с дати. Третият е кой се появява на срещите, когато се вземат важните решения.

"Има много хора от ГЕРБ, които ще ме разберат. Въобще не отричам, че в последните 9 месеца имахме много срещи с Пеевски и Борисов. Осъзнахме, че те са едно. Разбрахме, че Борисов не взима сам решения. Работехме по нашата законодателна рамка и законите се случваха. Проблемът възникна, когато трябваше да се предаде реалната власт – регулаторите", каза Петков.

Той изтъкна, че Живко Коцев е казал, че е бил заплашван и е под натиск от висши лица от прокуратурата.

"Ако главният прокурор го е заплашвал - това е престъпление. Ако го е накарал под натиск да си подаде оставката, това е връщане към мутренските години. Това е безумно. Ако това е вярно, надявам се да се самосезира Даниела Талева (адхок прокурорът) и да започва това разследване", каза Петков.

Той поздрави главният секретар на МВР за това, че е оттеглил оставката си.

"Той не се преклони и застана като мъж, когато цялата система е тръгнала срещу теб. Другият човек, който оказва натиск, е Калин Стоянов. Той не е страшен в сравнение с главния прокурор. Това е дълбоката държава, която тръгва срещу теб. Явно друг е редил кабинета на Димитър Главчев. Това са Бойко Борисов и Делян Пеевски", допълни Петков.

Според него "тези хора забравиха къде са".

"Те се връщат обратно в тези години, които мислехме, че са част от историята. Това, че възможните служебни премиери са близки до ГЕРБ не е проблем. Конституционният текст казваше, че посоченият премиер трябва да съгласува служебния кабинет с политическите партии. Димитър Главчев дойде с готов кабинет с министри. Проблемът не е в Главчев, а в това кой е редил кабинета. Идеята да сложиш точно Калин Стоянов, цели да взривиш демократичната общност", каза още Петков.

"Щуротии не мога да коментирам", каза веднага след това Томислав Дончев от ГЕРБ.

Така той отговори на въпрос как ще коментира твърдението на Кирил Петков, че служебният кабинет е реден от ГЕРБ и ДПС.

Дончев коментира и защо ГЕРБ няма да направи коалиция само с ДПС. Според него подобна коалиция ще предизивка голямо разделение в обществото.