Израелската армия е изтеглила всички сухопътни войски от Южна Газа с изключение на една бригада, обяви военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Израелската бригада обикновено се състои от няколко хиляди войници.

Военните не предоставиха повече подробности и не е ясно дали изтеглянето ще забави плановете на Израел да атакува последния бастион на терористичната групировка "Хамас" в Газа - южния град Рафах, убежище за повече от милион палестинци (мнозинството от които бежанци от други части на палестинския анклав).

Белият дом заяви, че няма да подкрепи операция в Рафах, без израелците да представят надежден план за гарантиране на сигурността на палестинските граждани. Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Сената Чък Шумър публично призоваха израелския премиер Бенямин Нетаняху да не предприема сухопътна операция към Рафах.

Днес в Египет започва нова серия от преговори, целящи да постигнат дългоочакваното прекратяване на огъня. Малко преди началото на разговорите Нетаняху подчерта, че въпреки "екстремистките" изисквания на "Хамас" и оказвания върху режима му международен натиск, военният му кабинет няма да се съгласи на спиране на военните действия, докато не бъдат пуснати всички заложници на терористичната групировка.