Обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол“ в град Красногорск край Москва са посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС.

Руската държавна агенция се позова на видео, излъчено в руската телевизия Първи канал.

Нито една от световните агенции Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА не предава съобщената от ТАСС информация. Те припомнят, че отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан.  В украински агенции няма реакция на версията за атентата, разпространена от Първи канал.

Видео с разпит на обвиняемите от руската Федерална служба за сигурност беше излъчено по Първи канал на руската телевизия. Според твърдения на един от обвиняемите, човек на име Сайфуло им казал, че трябва да отидат в Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли. Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница.

„Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите – по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев“, казва той.

След нападението в концертната зала "Крокус сити хол" руски представители не веднъж заявиха, че подозренията им падат върху "украински националисти", като в даден момент те замесиха и западни страни в тези обвинения. Още непосредствено след атаката украински представители, но и представители на проукраински руски доброволчески групи, действащи в Украйна, отрекоха да са замесени в нападението. Впоследствие при всеки намек на Москва в тази насока украински представители заявиха, че версията на руските представители не е вярна.

Отговорност за атаката още в нощта на 22 срещу 23 март пое афганистанският клон на "Ислямска държава". Веднага след това американски разузнавателни представители казаха, че според разузнавателни данни ИД е отговорна за атаката. Впоследствие световните агенции публикуваха и информации, че САЩ и Иран са предупреждавали преди атентата Русия за подобна терористична заплаха.

В нападението в Красногорск загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са смятани за непосредствени извършители. Всичките 11 задържани са пратени в предварителния арест.

БТА