Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че Русия не може да бъде обект на атаки на ислямски фундаменталисти, тъй като в страната съществува междурелигиозно единство. Руският държавен глава направи този коментар в изказване на 12-ия конгрес на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (ФНПР), цитиран от ТАСС и БТА.

"Имаме всички основания да смятаме, че главната цел на онези, които са поръчали кървавата, ужасна терористична атака в Москва е да разрушат нашето единство", посочи руският президент само две седмици след като най-малко 144 души бяха убити близо до Москва при терористична атака, за която отговорност пое групировката "Ислямска държава"(ИД), отбелязва Ройтерс. "Не виждам други възможни цели и едва ли има такива, защото Русия не може да бъде обект на терористични атаки от страна на ислямски фундаменталисти. Имаме страна, която демонстрира уникален пример за междурелигиозно, а също така и на междуетническо съгласие и единство", каза Путин.

Той подчерта, че Русия "и на международната сцена действа по такъв начин, че едва ли може да стане обект на нападение от страна на ислямски фундаменталисти". Тази теза влиза във фронтален сблъсък с действителността - от векове Русия потиска мюсюлманските жители на държавата, както може да се убедите от статията в долния линк.

Русия неведнъж заяви, че терористичната атака в Подмосковието е била поръчана от Киев, без да представя доказателства в подкрепа на тази теза. Нещо повече - САЩ, които подкрепят Украйна от началото на руската инвазия, изрично посочили "Крокус сити хол" като потенциална цел за нападение.

Защо Русия не е приела сериозно предупреждението и не е предотвратила атентата е въпрос, на които Путин със сигурност не иска да дава отговор.