Републиканският шатски секретар на Охайо Франк Лароуз изпрати писмо до местния клон на Демократическата партия, в което предупреждава, че президентът Джо Байдън може да бъде изключен от изборите през ноември през 2024 г.

Причината - Националният конгрес на Демократическата партия, на който трябва официално да бъде номиниран кандидат за президентските избори през ноември (Джо Байдън) по график трябва да се проведе между 19 и 22 август, а последната възможна дата за регистриране на кандидатите за бюлетините в Охайо е на 7 август (според щатски закон това трябва да се случи 90 дни преди изборите).

През 2020 г. и двете големи партии проведоха Конгресите си след крайния срок в Охайо и местните законодатели изрично намалиха изискването за тогавашните избори от 90 до 60 дни преди тяхното провеждане. Ако демократите не желаят да изместват на по-ранна дата Конгреса си, което предполагаемо би създало огромни организационни проблеми преди ключовия вот през ноември, те също както преди 4 години могат да прокарат през местното законодателно събрание изключение от закон, но то трябва да бъде одобрено поне 90 дни преди 7 август (тоест - на 9 май).

Не се знае обаче дали ще имат успех - републиканците разполагат с голямо мнозинство в Охайо.

Демократическата партия на Охайо обяви, че е получила писмото на Лароуз и че в момента го преглежда. От щаба на Байдън изразиха увереност, че президентът ще присъства на местните бюлетини.

Конгресът на Републиканската партия трябва да се проведе между 15 и 18 юли, така че няма опасност Тръмп да бъде дисквалициран от изборите в Охайо.