Съдът осъди на първа инстанция изпълнителя на напълно безумната (по наша лична преценка) кавър версия на "Моя страна, моя България". Кристофър Галовски от Кнежа, който се представя и като Фараона, трябва да прекрати нейното изпълнение и да плати обезщетение за нанесените вреди, предаде днес БНТ.

Решението е на Окръжния съд в Плевен, а самото дело бе инициирано от Емил Димитров-син, който е собственик на правата на емблематичната песен.

"С решението си Окръжен съд - Плевен е признал за установено, че ответникът е нарушил авторското право на Емил Димитров - син, изразяващо се в неразрешено използване, чрез създаване на преработка на песента "Моя страна, моя България", изпълнена и публично разпространена чрез видеозапис под името "Моя страна, моя Германия", като осъжда извършителя да преустанови неправомерното изпълнение и разпространение на преработката на песента", се казва в постановлението.

През август и Клуб Z ви разказа историята: как оркестърът от Кнежа "Джипси фолк" и солистът Кристофър, по прякор Фараона, пуснаха чалга версия на класиката на Емил Димитров. Според техните разбирания в песента родолюбиво се възпяват терзанията на съвременния емигрант - в случая в Германия - и се изповядва любовта му към България.

След като стана сериозен скандал, „Моя страна, моя Германия” бе свалена от социалните мрежи, а Кристофър от Кнежа допусна, че може би е сбъркал и се извини на засегнатите. Парчето обаче вече "живееше собствен живот" в интернет.

Сега признатият за виновен трябва да плати сумата от 4000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди на ищеца, както и сумата от 1000 лева обезщетение за имуществени вреди (пропуснати ползи).

Решението може да бъде обжалвано пред Великотърновския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните, пояснява БНТ.