Каква атака планира Путин през лятото в Украйна? Политици от Украйна, Париж и Вашингтон си задават този въпрос, докато германският канцлер Олаф Шолц продължава предпазливата си политика в кървавия конфликт. Френският президент се представя и позиционира много по-агресивно и гръмко през последните седмици.

Защо? Според италианския всекидневник La Repubblica Париж очевидно се опасява от голямо руско нападение от Крим срещу украинския пристанищен град Одеса. Това би позволило на режима на Путин да наложи едностранно прекратяване на огъня с Киев, използвайки града като разменна монета. За подобни опасения сред разузнаването на НАТО съобщава и германската преса.

Опасенията на Макрон са свързани с неотдавнашната мобилизация на 150 000 наборници за военна служба. La Repubblica изтъква, че държавният главапосочва Одеса като цел на евентуална голяма офанзива от страна на Путин, тъй като се твърди, че Кремъл иска да създаде коридор в Черно море към отцепилото се и промосковско Приднестровие в Молдова и по този начин да лиши Киев от достъп до морето. Това например би ограничило сериозно много важния икономически сектор на селскостопанския износ. Но това не е всичко: украинските въоръжени сили са разположили свои брегови батареи с противокорабни ракети "Нептун " в района около Одеса, с които нанасят тежки загуби на руските кримски войски.

От бреговете на Одеска област се изстрелват и наземните безпилотни летателни апарати "Магура", от които се опасява руският Черноморски флот. La Repubblica цитира неназован източник от ЕС в Брюксел относно одеския сценарий:

"В този момент дебатът за изпращането на войници в подкрепа на Украйна вече няма да е теоретичен, а ще стане съвсем конкретен. И ние, европейците, бихме рискували да се разделим."

В зависимост от резултата от офанзивата в южната част на страната Путин би могъл едностранно да изиграе картата с прекратяването на огъня, продължава анализът на италианския вестник.

"Трябва да внимаваме да не бъдем наивни, ако се сблъскаме с техническо прекратяване на огъня, което би било само блъф от страна на Москва", цитира се друг неуточнен източник от редиците на Европейския съюз.

Повод за безпокойство: политическите сили в ЕС, които искат да спрат доставките на оръжие за украинците, ще имат още един аргумент на разположение с "илюзията за прекратяване на огъня".

В началото на април стана ясно, че Макрон е искал да призове германския канцлер Шолц да заеме по-твърда позиция по отношение на Украйна. Както съобщи Wall Street Journal в сряда, френският президент е искал да държи режима на Путин в Кремъл в неведение относно "червените линии" на Запада в бъдеще и затова е предложил на президента на САЩ Джо Байдън и на германския правителствен ръководител Шолц съответната промяна в стратегията. Целта е била да се заеме позиция на двусмисленост по отношение на Русия, пише американското списание.

Макрон предизвика международен фурор в края на февруари, когато вече не искаше да изключва бъдещо разполагане на сухопътни войски на НАТО в Украйна. След първия телефонен разговор между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и френския му колега Себастиан Лекорну от октомври 2022 г. насам, Франция ясно отхвърли руското изявление за предполагаемото съдържание на разговора. Според версията на Кремъл Франция е изразила готовността си за евентуални мирни преговори. Париж заяви:

"Това не е вярно. В нито един момент не сме изразявали готовност за диалог относно Украйна, за преговори или нещо подобно".

Офанзива срещу Одеса? Едва ли

(Коментар на Клуб Z)

La Repubblica явно смята, че Путин ще наруши обещанието си и ще изпрати 150 000 неопитни младежи на фронта. Не е ясно как те ще изменят до такава драматична степен ситуацията на фронта - за да достигнат до Одеса по суша те ще трябва да прекосят Днепър, да превземат Херсон, както и да покорят Николаев. Подобна рискована операция ще коства живота на десетки хиляди войници, вероятно преди руснаците да преминат реката. Успехът е възможен само и единствено след пълен колапс на украинските редици, но при такъв кошмарен сценарий Одеса би бил най-малкия проблем на Украйна. 

Ако градът действително е цел на руската армия, то тогава значима роля трябва да изиграе флотът. Не е ясно как би се случило това, след като позиционираните край Крим руски кораби са лесна мишена за украинците. Инвазия по море се извършва много по-бавно от офанзива по суша, американците ще алармират украинските войски седмици преди потенциалната операция да започне. Руските кораби ще бъдат подложени на безмилостен обстрел и Одеса ще бъде завладяна само в мечтите на Медведев. 

И за финал - може ли въобще Москва да превземе Одеса, след като не успя да запази контрола си над незначителния по размер Змийски остров?