"Край на един провален политически експеримент - т.нар. сглобка".

Това каза президентът Румен Радев на влизане в парламента, където присъства на клетвата на служебното правителство на Димитър Главчев. Той заяви, че ако е зависело от него Калин Стоянов е нямало да остане вътрешен министър в служебния кабинет.

Радев припомни, че в началото е призовал Николай Денков да не реализира мандата. Според него сглобката се е провалила от властолюбие.

"Взаимните обвинения не ги разтоварват от отговорност", каза още Радев.

За разлика от всички служебни правителства до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия, добави президентът.

"Отговорността за служебното правителство е на Димитър Главчев и най-вече на работещия парламент. Има парламент, който работи, има много работа да се върши и много закони, които трябва да се приемат. Две редовни правителства не направиха нищо по Плана за възстановяване и устойчивост, единственият превод е по време на служебното правителство "Донев", коментира държавният глава.

Той посочи и "неистовия стремеж на партиите от сглобката" да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство.

Външният министър е сменен, защото така е пожелал Димитър Главчев, каза Румен Радев по повод промяната на външния министър в служебния кабинет.

"Основната задача на служебния кабинет е да организира честни избори. Димитър Главчев и екипът му не трябва да допускат никакви съмнения, че изборите ще бъдат честни, особено в тази изключително взривоопасна обстановка", заяви държавният глава.

Чуха се много призиви да не издавам указ или да махам определени имена, но това са призиви да наруша новите промени в Конституцията и е странно, че тези призиви идват от онези политически партии, които инициираха и гласуваха тези промени, коментира Радев.

"Що се отнася до Калин Стоянов – ще използвам доводите, с които "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) м.г. настояваха да освободя с указ главния секретар Петър Тодоров, а доводите бяха, че съгласно Конституцията Министерският съвет е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната със своите министри, а не аз. При това положение той има правото да избере своя екип и аз уважавам това право".

Президентът каза още, че нямаше да остави Калин Стоянов за служебен министър, ако зависеше от него.

"За разлика от кабинета "Денков", нямаше и да го назнача", добави той.

ПП-ДБ, които довчера управляваха в една "страстна прегръдка" с ГЕРБ и ДПС, не спряха да говорят, че най-вероятно аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС, каза президентът и определи това като безочие.

"Това е опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел", заяви Радев относно случващото се около Агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев. "Дали, от кого, при какви условия е имало натиск върху главния секретар на МВР. Дали и как името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата – трябва да се провери абсолютно щателно", каза той. "Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен", коментира Румен Радев.

"Изпадаме в умиление, като слушам г-н Денков: ама той не знаел, че това били някакви лоши хора. Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци", коментира президентът.

Държавният глава поздрави председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и служителите на агенцията за смелостта и професионализма да бръкнат в най-високите управленски нива.

"Представяте ли си, ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев, сега нямаше да разберем нищо за тези безобразия", каза още Румен Радев.