Общинските съветници от Комисията по транспорт и безопасност на пътя в София искат оставката на Благовест Георгиев след скандала с предизвикано от него ПТП, опит за бягство от местопроизшествието и в крайна сметка отказа да даде тест за алкохол и наркотици.

В петък автомобилът на Георгиев навлязъл в платното за насрещно движение и се сблъскал с друг автомобил. Общинският съветник отказал да даде проба за алкохол. Вчера Благовест Георгиев беше изключен от ПП, съобщи БНТ.

Ако не подаде оставка като общински съветник, председателят на Общинския съвет Цветомир Петров ще подаде доклад за отстраняването му от транспортната комисия. Благовест Георгиев още не е открит за коментар, пояснява националната телевизия.

Председателят на СОС Цветомир Петров определи, като недопустимо и опасно поведението на Благовест Георгиев. Каза, че не са имали информация за предишна негова проява от 2017 г., когато книжката му е отнета заради употреба на алкохол.

"Вижте, ние не сме разследващ орган да проверяваме всеки и кой какви провинения е имал. Нямаме такива данни и няма как да знаем. Колегата е заявил, че иска да работи в тази комисия и затова е бил разпределен там.

От ПП позицията ни е ясна и още в неделя на изпълнителен съвет е изключен, като член на ПП", каза Цветомир Петров.

Георгиев обаче може да остане като независим общински съветник. Той е член на три комисии в Столичния общински съветник, като една от тях е именно комисията по транспорт и пътна безопасност.

Според Карлос Контрера от ВМРО отговорност за поведението трябва да поемат от ПП-ДБ.

"Друг въпрос е политическата сила, която е издигнала този човек защо е преценила, че въпреки определено поведение назад във времето, той е подходящ и за член на комисията по транспорт и пътна безопасност. Тук отговорността не е само лична, защото зад него стоят лидери, които са го лансирали и препоръчали и те също носят отговорност", заяви известният съветник от ВМРО.

Председателят на транспортната комисия Иван Таков заяви, че законите важат за всички и трябва да се спазват.

"Такива неща не могат да бъдат толерирани и виждаме, че в обществото вече има нулева толерантност за подобно поведение. Също трябва да бъде дневен ред не само на комисията, но и към всички общински съветници да имат нулева толерантност към подобен тип поведение", обясни Иван Таков, общински съветник от БСП.

От сдружението "Ангели на пътя" на близки на убити на пътя от пияни или дрогирани шофьори също осъдиха поведението на общинския съветник. Заплашиха с блокади на Столичния общински съвет, ако Благовест Георгиев не напусне, допълва БНТ.