Европейската комисия започва днес разследване на китайски доставчици на вятърни турбини и условията за развитие на вятърни паркове в България, Гърция, Румъния, Франция и Испания, съобщи „Политико“.

Новината обяви в САЩ изпълнителният зам.- председател на ЕК Маргрете Вестагер, която отговаря аз конкуренцията. Тя направи това в реч в университета в Принстън.

Часове по-рано за разследването съобщи брюкселското издание "Политико".

Вестагер призова ЕС да използва всички свои инструменти в сферата на търговията, за да защитава индустриалните си интереси.

През 2020 г. Китай измести ЕС като най-голям световен производител на инсталации за генериране на ток от вятъра. Сега половината действащи в света вятърни турбини са китайски. Пекин се стреми да стане световен лидер в този вид чисти технологии, на които ЕС смята да разчита в прехода към зелена енергия.

Вестагер изтъкна, че Европа не може да си позволи да наблюдава китайското превъзходство в сферата на слънчевите панели да бъде повторено и в други ключови области като вятърната енергия, електрическите автомобили и полупроводниците.

Разследването ще се води в рамките на новия Регламент за чуждестранните субсидии (РЧС).

Първото разследване по този регламент пак бе свързано с България и започна през февруари. То бе за държавна поръчка, възложена от Министерството на транспорта и съобщенията в София. Става дума за закупуването на 20 електрически влака тип push-pull, произведени от китайската държавна компания CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева (610 милиона евро). Съгласно РЧС дружествата са задължени да уведомяват за своите тръжни процедури за възлагане на обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на поръчката надвишава 250 милиона евро и когато на дружеството са били предоставени най-малко 4 милиона евро чуждестранна финансова помощ от поне една трета държава през трите години преди уведомяването.

В резултат на действията на Брюксел китайската компания се оттегли от поръчката. Разследването бе прекратено на 26 март.