Агенция "Митници" има нов директор. Това стана ясно от изявление на служебният финансов министър Людмила Петкова и на практика представлява първо решение на новата власт.

Досегашният изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП) Георги Димов наследява Петя Банкова като директор на агенцията. 

"Задачата му е с ръководните му качества да пренесе опита си от НАП в агенцията с цел повишаване събираемостта на приходите", посочи Петкова

Румен Спецов запазва поста си начело на НАП. 

Банкова беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По време на церемонията по предаване на властта в Министерството на финансите само преди няколко часа служебният министър Людмила Петкова и предшественикът ѝ Асен Василев заявиха, че не разполагат с допълнителна информация около скандалния случай, но съпредседателят на ПП определи случаят като "несериозен".

Бившият финансов министър Василев поясни, че приходните агенции "са си свършили много добре работата". По последни данни към 5 април, цитирани от него, събраните от НАП приходи са били с почти 15% повече, сравнено със същия период на миналата година. Събраните приходи от Агенция "Митници" - с около 7% по-малко основно заради ДДС от внос на петрол и работещата на половин капацитет "Лукойл". 

Традиционно, първите рокади, които се случват при смяна на кабинета, без значение редовен или служебен, са при директорите на приходните агенции.