„През всички тези години наблюдавахме руското влияние. То никога не е изчезвало. Разбира се, то стана много интензивно през последните две години, след като започна войната. Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови влиянието си в България.“

Това заявява пред „Политико“ Николай Денков, който днес сдаде премиерския пост на Димитър Главчев.

Той изтъква, че неговото прозападно и проукраинско правителство е успяло да намали енергийната независимост от Русия, изгонило е над 80 тайни агенти, дегизирани като дипломати, и е въвело програми за проверка на факти в националните медии, за да се бори с руската дезинформация.

Администрацията му обаче падна жертва на вътрешни борби, а произтичащата от това нестабилност вероятно ще бъде от полза на редица български политици и официални представители, които отдавна са показали, че се огъват пред Кремъл.

Денков е разочарован от провала на планираната ротация.

При управлението на ПП-ДБ България премина от почти пълна към относителна независимост от руската енергия, припомня „Политико“. Ръководството на страната избра американска компания за доставчик на гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и прекрати преди 6 месеца дерогацията от санкциите на ЕС за вноса на руски петрол.

Страната няма да промени проукраинския си курс, намеква Денков. България подкрепя Украйна от началото на руската агресия през февруари 2022 г., като осигурява техническа помощ и съветски боеприпаси въпреки опитите на проруските сили в правителството, включително на президента Румен Радев да я блокират. На практика присъединяването към ЕС и НАТО са най-положителното събитие в съвременната история на България, твърди доскорошният премиер.

„За нас бе изключително важно да бъдем част от тези два съюза, за да имаме ясен политически дневен ред. Изобщо няма съмнение къде ни е мястото“, казва Николай Денков.

Той очаква руската дезинформация да се прояви силно по време на изборите през юни, както бе и преди. За да се противопостави на това, правителството му започна през миналия месец програма, за да накара националните медии да прилагат програми за проверка на факти, най-вече за твърденията на проруските политици.

„Начинът за борба с това е да се поднасят фактите и да се интерпретират въз основа на логични аргументи, а не на манипулация и дезинформация“, изтъква той.