"Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "държавата фалира" и "ще умрем от студ".

Това казва бившият вече министър на финансите Асен Василев в позиция, разпространена от "Продължаваме промяната", по повод вчерашното изказване на наследничката му на поста (като служебен министър, но и вицепремиер) Людмила Петкова относно размера на фискалния резерв.

Едва встъпила в длъжност Петкова съобщи пред журналисти, че по данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. 

"Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева", каза Петкова по повод дадената по-рано пресконференция, заедно с Асен Василев при церемонията по подаване на властта.

От парите във фискалния резерв 4 млрд. са във т. нар. Сребърен фонд. 1,6 млрд. лева бяха предоставени по придобиване на вземанията от "Топлофикация София" от "Булгаргаз", отчете Петкова на въпрос къде са сумите от разликата между 9,9 и 6,7 млрд. лева.

За останалите разходи е нужен по-подробен анализ и може би в началото на следващата седмица ще ви уведомя и за политиката на Министерство на финансите за дълга на държавата, посочи още тя.

Асен Василев обаче настоява, че не са отчетени приходите.

"Резерв в края на март - 9,9 милиарда лв. Големи плащания направени в началото на април: 1,6 милиарда към БЕХ за дълга на "Топлофикация" и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април.

Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лв. и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.", се посочва в позицията на ПП.

"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция "Държавно Съкровище" не знае тези факти" - цитиран е Василев.

От партията прилагат и графика с прогнозните нива.