Украйна постигна впечатляващ напредък в създаването и използването на дронове за борба с руските окупатори. Тези системи обаче не са в състояние да компенсират недостига на оръжие, обяви в интервю за "Бизнес Инсайдър" украинският президент Володимир Зеленски.

"Ние произвеждаме много дронове, но те не са алтернатива на каквото и да е оръжие. Мисля, че фактът, че сме увеличили производството, ни помага много, но това не е заместител на противовъздушната отбрана, това не е заместител на оръжията с голям обсег, ракетите, далекобойната артилерия", обяви държавният глава.

Дроновете са определящ аспект на войната в Украйна. Те са масово използвани за атаки по суша, небе и море. Както Москва, така и Киев положиха усилия да увеличат вътрешното производство на дронове, които възпрепятстват маневрирането и на практика лишават и двете страни от възможността да извършват тайни действия на бойното поле.

Украинският министър на цифровата трансформация Михаил Федоров, който е ключова фигура в усилията на страната за разширяване на иновациите и производството на дронове, каза по-рано тази година, че Киев планира да произведе повече от 1 милион дрона през 2024 г. Украинската програма за безпилотни летателни апарати донесе решителен успех през последните месеци. Украински дронове унищожиха множество военни кораби в Черноморския флот на Русия, помагайки за облекчаването на икономическата тежест чрез отварянето на ключови коридори за корабоплаване.

Но както Зеленски отбеляза - дроновете не са достатъчни, за да задържат руснаците. Президентът и други украински официални представители многократно отбелязаха през последните месеци, че системите за противовъздушна отбрана са една от най-неотложните нужди за защита както на военните, така и на гражданите в украинските градове от руски въздушни бомбардировки.

Говорейки пред репортери в централата на НАТО в Брюксел миналата седмица, украинският външен министър Дмитрий Кулеба изтъкна, че е призовал членовете на военния алианс да предоставят на Киев нови системи за противовъздушна отбрана.

"Системи "Пейтриът" сега трябва да бъдат разположени в Украйна, така че по-късно да не се налага да бъдат използвани в целия източен фланг на НАТО", посочи Зеленски в неделно обръщение.

Но бъдещето на американската помощ за сигурността на Украйна остава несигурно, тъй като републиканските конгресмени продължават да блокират почти 60 милиарда долара военна помощ в Камарата на представителите.

За Зеленски западната подкрепа е от съществено значение, защото той вярва, че Владимир Путин няма да спре офанзивата, докато украинските градове не бъдат напълно унищожени.

"Ако нямаме системи за противовъздушна отбрана и подходящи далекобойни оръжия, които биха отговорили на Путин, той ще унищожи страната ни, така ще изглежда тази война: пълно унищожение, унищожени ще са граничните райони, градовете, селата и така нататък. Той ще унищожи всичко", предупреди украинският лидер.