Съдът на Европейския съюз анулира включването на руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен в санкционния списък на Европейския съюз.

"Съдът смята, че нито една от причините, посочени в първоначалните актове, не е достатъчно обоснована и че следователно включването на г-н Авен и г-н Фридман във въпросните списъци не е оправдано", се казва в изявление на базирания в Люксембург съд.

В обосновката на ограниченията на ЕС се посочва, че Фридман "е участвал в опитите на Кремъл да отмени санкциите на САЩ, наложени за противодействие на агресивната политика на Русия срещу Украйна" и "активно е подкрепял материално или финансово и се е облагодетелствал" от лидерите, отговорни за анексирането на Крим и "дестабилизирането на Украйна".

Фридман, един от съоснователите на инвестиционния конгломерат "Алфа груп", и Авен, който го оглавяваше до март 2022 г., живеят в чужбина и отричат да са в топли отношения с Кремъл. Те бяха санкционирани още на 28 февруари 2022 г. - 4 дни след началото на войната.

Решението на Съда бе яростно разкритикувано от Иван Жданов - ръководител на руския Фонд за борба с корупцията (ФБК) на покойния опозиционер Алексей Навални.

"Отмяната на санкциите срещу Фридман и Авен - това е просто фееричен позор и провал на цялата европейска санкционна политика", обяви той в Х.

Възмутена бе и Юлия Навалная:

"Бих искал да попитам европейските политици: "Какво се промени, след като санкционирахте руските олигарси?" Нито Фридман, нито Авен са се обявили против войната или са направили някакви усилия да я спрат - те просто са наели скъпи адвокати и влиятелни лобисти. Антивоенните руснаци в Европа са изправени пред множество предизвикателства, но за руските олигарси парите лесно решават всичко. Войната е вече в третата си година, но все още няма конкретен механизъм за налагане или премахване на санкции. Решенията се вземат на принципа "кой до кого пръв може да стигне". Премахването на санкциите срещу Фридман и Авен е пагубно. Това само ще отслаби антивоенното движение и ще удължи престоя на Путин на власт".

Когато ЕС санкционира Фридман и Авен обаче, не всички във ФБК са подкрепили решението. Нещо повече - видни представители на организацията призоват блока да извади олигарсите от санкционния списък.

Писмо

През октмоври 2022 г. писмо с призив да се премахнат санкциите срещу Фридман и Авен е изпратено до ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, предаде през март 2023 г. "Файненшъл таймс". Двама от подписалите се са Леонид Волков и Владимир Шурков - съответно тогавашният шеф и действащият до днес изпълнителен директор на ФБК.

Всъщност, според британския вестник Ашурков подписал писмо в защита на Фридман още през април 2022 г. Той се познавал лично с Фридман от дълго време: до 2012 г. Ашурков работи като директор в CTF Holdings Ltd - управляващото дружество на "Алфа груп".

"След като връзката на Ашурков с ФБК стана публична, Фридман го уволни, но запази добри отношения (с него)", заявил източник, близък до ръководството на консорциума, пред "Медуза".

Разкаяние

След избухването на скандала Волков подава оставка от поста си на ръководител на ФБК. Той определя решението си да подпише писмото като "голяма политическа грешка".

И настоява, че никой във ФБК не е знаел за инициативата му.

"С това превиших правомощията си – подписах го (писмото) не лично, а от името на организацията. Не информирах колегите си, а ги намесих", признава той.

Отмяна на разкаяние

Днес Волков не е толкова критичен към постъпката си. Но за сметка на това остро осъжда освобождаването от санкции на Фридман и Авен.

Ето как коментира казуса в Х:

"Когато преди година и половина се опитах (крайно неуспешно) да действам като посредник между собствениците на "Алфа" и европейски чиновници, смисълът на историята беше, че:
а) ще създаде прецедент, отвори пътя за бягството на пропутинските елити,
б) ще обуслови отмяната на санкциите при публичен разрив с Путин и активно разкаяние,
в) ще се създаде прозрачен, възпроизводим механизъм за премахване на санкции.
Не се получи - но все пак си мисля, че имаше смисъл да опитвам.

Но това, което европейците направиха сега, няма смисъл. Фридман и Авен никога не са казали публично нито дума против войната и не са влизали в конфликт с Путин. Съдът на ЕС просто им поднесоха това, което искаха, на тепсия. Защо? Какъв сигнал изпраща Съдът към Путин, неговите приятели и руските олигарси?
Не е създаден прозрачен механизъм за излизане от санкциите чрез публично раздяла с Путин и активно разкаяние. "По-добре наемете повече европейски адвокати и лобисти", казва съдът.
Всичко това е много, много лошо".