Страните членки (Съветът) на ЕС санкционираха 33-ма души и две трудови колонии в Русия заради смъртта на опозиционера Алексей Навални.

Мерките бяха наложени по съществуващия в момента Глобален санкционен режим на ЕС за нарушения на правата на човека. Съветът работи по създаване на нов режим, насочен специално срещу Русия, който ще носи името на Навални.

Новите вписвания включват наказателните колонии, в които опозиционерът е бил държан от юни 2022 г. до смъртта му на 16 февруари т. г. Това са ИK-6 и ИК-3. Последната се нарича „Полярен вълк“ и е с максимално строг режим на сигурност. Именно в ИК-3 почина Навални.

И двете колонии са известни с това, че затворниците са подлагани на физически и психологически натиск, пълна изолация, изтезания и насилие. И на двете места Алексей Навални е бил малтретиран, включително чрез повтарящ се строг тъмничен режим в наказателна килия и жестоко, нечовешко и унизително отношение, водещо до сериозно влошаване на здравето му.

Санкционирани са също началникът на ИК-3 Вадим Калинин и различни заместник-шефове на колонията.

Съветът наложи санкции и срещу руски магистрати, свързани с делото срещу Навални. Андрей Суворов осъди миналата година опозиционера на 19 години в колония със специален режим при нечовешки условия, Кирил Никифоров отхвърли жалбата на Навални срещу ИК-6 във връзка с прехвърлянето му в наказателна килия за 12 дни. Евгения Николаева и Наталия Дудар са постановили редица решения срещу политически опоненти, сред които и Навални, като по този начин са допринесли за политическите репресии в Русия.

Санкционирани са също високопоставени служители в системата за изпълнение на наказанията и в Министерството на правосъдието. Те или са отговорни за изпълнението на присъдите за лишаване от свобода на Алексей Навални и други политически опоненти, или не са гарантирали защитата на човешките и гражданските им права и свободи.

Така по Глобалния режим на ЕС за нарушения на правата на човека вече са наказани 104-ма души и 23 образувания от различни държави.