„Смятам, че убийството на Борис Немцов бе пряко свързано с участието му в приемането на закона "Магнитски" в САЩ.“

Това заяви в Европейския парламент в Брюксел американско-британският бизнесмен Бил Браудър. Той оглавяваше инвестиционния фонд Hermitage Capital. Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите на Браудър, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Адвокатът бе арестуван и почина в затвора през 2009 г., като се твърди, че е бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ.

Браудър бе съорганизатор на дискусията „Политическите заложници на Путин“ заедно с литовския евродепутат Пятрас Аущрявичюс от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Днес мнозина знаят фамилията Магнитски. Той бе арестуван и изтезаван в продължение на над 300 дни. Убийството му промени живота ми. Реших да прекратя дейността си като бизнесмен и да насоча цялата ми енергия към тези, които го убиха, за да ги подведат към отговорност. Започнах борбата за закон "Магнитски". Към мен се присъединиха двама руски политици – Борис Немцов и Кара-Мурза. Разказах им историята на Магнитски. Те ми обясниха, че този случай е само върхът на айсберга и че трябва да сложим край на тези престъпления. И законът бе приет в САЩ. Путин бе бесен. Мисля, че заради това убиха Немцов“, каза Браудър.

Той припомни, че Владимир Кара-Мурза бил отровен на два пъти, но оцелял. Сега той излежава 25-годишна присъда за държавна измяна.

Кара-Мурза се върнал в Русия, макар много хора, включително Браудър, да са го убеждавали да не прави това. Но дисидентът не можел да стои в чужбина, докато говори против войната в Украйна.

„По някои данни броят на политзатворницинте в Русия ще надвиши този в СССР, за което поздравявам Путин“, изтъкна Пятрас Аущрявичюс.

Днес в Русия е създадена жестока система за наказания, която представлява един нов ГУЛаг.

160 000 души са се сблъскали с руските съдилища от 2018 г. насам, защото са отстоявали човешките права и свободи, каза Евгения Кара-Мурза, съпруга на осъдения на 25 години лагер Владимир Кара-Мурза. Броят е по-голям, отколкото този при управленията на Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, взети заедно, т. е. в периода 1954-1982 г.

Самият Кара-Мурза е лишен от медицинска помощ в затвора. Режимът в Кремъл е извадил целия арсенал съветски наказателни мерки, включително наказателната психиатрия.

Делото срещу Александра Скочиленко е събрано в 30 тома и е траяло 19 месеца, сподели майка ѝ Надежда. Дъщеря ѝ е осъдена на 7 години затвор, защото вместо етикети с цени в магазина си е сложила послания срещу президента Владимир Путин.

Утре се навършват 2 години, откакто Саша Скочиленко е зад решетките. Според заключение на експерти тя е тежко болна и няма да преживее затвора. Тя страда от сърдечен порок, който в затвора е вече опасен за живота. Необходима е операция за поставяне на сърдечен стимулатор. Скочиленко няма да може да спазва и безглутеновата си диета.

„Русия приравнява мирни хора към терористите, а извършители на тежки престъпления стават герои след убийства в Украйна. Съдиите се оттеглят в стаята, за да получат по телефона указания. Съдиите, произнесли присъдите, получават повишения. Следователят каза и на мен, и на Саша, че изпълнява поставената му задача“, каза Надежда Скочиленко.

Тя настоя от името на всички политзатворници за нови начини и инструменти за подкрепа от страна на ЕС. Защото само солидарност в тази обстановка не носи никаква промяна.

„Тези хора са заложници. Те ще бъдат държани в затвора толкова, колкото е нужно на режима. Не всички ще оживеят“, категоричен бе Денис Шевод – представител на осъдения бивш московски общински съветник Алексей Горинов.

Горинов е в затвора заради изявление за убити при руската агресия украински деца.

Дисидентът бе известно време в затворническа болница след намеса на българката Марияна Кацарова – докладчик на ООН за човешките права в Русия. Сега обаче отново е в лагер.

Наскоро той е обявен за склонен към самоубийство. И по този повод е изпратил писмо до Денис Шедов, че няма намерение да слага край на живота си. Осъденият моли това да не бъде забравяно, ако нещо се случи с него.

Има подозрения, че осъденият на 15 г лагер изследовател на сталинизма Юрий Дмитриев е болен от рак, допълни Шедов. Дмитриев разкри масови гробове на жертви на сталинския терор в автономната република Карелия, сред които има поне 4-ма българи.

Две години на историка не е правена биопсия. Близки са настоявали при него да бъде допуснат лекар. Но молбата била отклонена, защото в затвора имало такъв. Юрий Дмитриев има проблем с дихателната система. Често му се налага да сяда на леглото през деня, за което го наказват.