САЩ разрешиха продажбата на военно оборудване на Украйна на стойност 138 милиона долара (127 млн. евро) за ремонт и модернизация на ракетните системи "Хоук", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато пакет военна помощ на стойност 60 милиарда долара остава блокиран в Конгреса.

Голяма част от системите за противовъздушна отбрана на Украйна са наследство от съветската епоха. След началото на руското нашествие в страната през февруари 2022 г. те бяха подобрени значително чрез добавянето на западни системи, предимно американски. Вашингтон е доставил на Украйна модерни системи за ПВО като "Пейтриът" и по-старото поколение системи "Хоук".

"Украйна спешно се нуждае от подобряване на отбранителните си способности срещу руските ракетни удари и въздушния потенциал на руските сили", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ, федерална агенция, която отговаря за американските военни продажби на чужди държави. "Обслужването и поддръжката на ракетната система "Ястреб" ще подобри способността на Украйна да защитава своя народ и да защитава критичната си национална инфраструктура", добави агенцията във вчерашното си изявление.

В същото време тя увери, че продажбата "няма да промени фундаменталния военен баланс в региона".

Украйна настоява от месеци за повече боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана от западните си съюзници.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че страната му ще загуби войната, ако очакваната помощ от САЩ в размер на 60 млрд. долара стане блокирана, докато Русия засилва натиска си в източната част на страната. Американската програма за военна и икономическа помощ за Киев е в застой в Конгреса от миналата година поради разногласията между демократите и републиканците в навечерието на президентските избори през ноември, посочва АФП.

В очакване на решението украинските войници са принудени да пестят от боеприпасите си и да се изправят срещу уверената руска армия, която през лятото на 2023 г. отблъсна голяма контраофанзива на киевската армия.

Руската армия, която е по-многобройна и по-добре снабдена с боеприпаси, постепенно напредва на източния фронт, а през последните седмици редовно нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като оставя без електричество хиляди цивилни. Наскоро силите на Москва засилиха натиска си и в района на Часов Яр - стратегическо селище в Донбас, отбелязва АФП.