Хиляди автомати и половин милион боеприпаси: толкова оръжия са конфискувани от САЩ от хутите в Йемен и са изпратени на Украйна.

Според американското правителство то е изпратило хиляди конфискувани картечници от Иран в Украйна. Оръжията са били конфискувани от американските военни и въоръжените сили на съюзниците на четири кораба без флаг в Червено море между 2021 и 2023 г., съобщи американското министерство на правосъдието.

Корабите са били на път от Иран за Йемен. Иззети са около 5000 щурмови пушки АК-47, снайперски пушки и картечници, както и около 500 000 боеприпаса. Това е достатъчно за оборудването на една украинска бригада, се посочва в изявление на Централното командване на САЩ, публикувано в социалната мрежа X.

Доставката от Иран нарушава резолюцията на ООН

Според Министерството на правосъдието Иран е искал да изпрати оръжията на милицията на хутите в Йемен - нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Поради това САЩ обявяват боеприпасите за своя собственост.

"С този трансфер на оръжия правителството на Съединените щати прекъсва дестабилизиращите усилия на Иран и подкрепя борбата на Украйна срещу бруталното, непровокирано нахлуване на Русия", заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Правителството на САЩ вече изпрати на Украйна боеприпаси, конфискувани от Иран.

САЩ се смятат за най-важния съюзник на Украйна в защитата ѝ от руската инвазия. В момента обаче по-нататъшната помощ за Киев е в неизвестност. Пакетът за военна помощ на САЩ на обща стойност 60 млрд. долара е блокиран в Конгреса от месеци. Контролираният от демократите Сенат вече одобри пакета, но републиканците в Камарата на представителите от седмици блокират необходимото гласуване.