Страните членки (Съветът) на ЕК поставиха днес началото на операция ASPIDES („Аспид“) в Червено море.

Операцията е за защита на сигурността в морските води и за възстановяване на безопасността на корабоплаването в Червено море и Персийския залив.

„Аспид“ е древногръцката дума за „щит“.

Операцията ще гарантира военноморското присъствие на ЕС в район, където йеменските хуси извършиха редица нападения срещу търговски кораби. Това се случва постоянно от октомври 2023 г. насам. В начинанието Европа ще си сътрудничи с партньори.

С чисто отбранителния си мандат операция „Аспид“ ще осигурява информация за ситуацията в морето, ескортиране на кораби и защитата им срещу евентуални атаки. Полето на действие е във водите на протока Баб ел Мандеб и Ормузкия проток, както и в международни води на Червено море, Аденския залив, Арабско море, Оманския залив и Персийския залив.

Командир на операцията ще бъде гръцкият комодор (флотилен адмирал) Василиос Грипарис, а командващ военноморските й сили – италианският контраадмирал Стефано Костантино. Централата на „Аспид“ ще се намира в гръцкия град Лариса.

„Аспид“ ще действа в координация с провеждащата се край бреговете на Сомалия операция „Аталанта“ с цел допринасяне на морската безопасност в западната част на Индийския океан и Червено море.

Товарен кораб под флага на Белиз, плаващ от ОАЕ за Варна, е бил атакуван в неделя в протока Баб ел Мандеб, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на британската компания за морска сигурност „Амбри“.

Имало е експлозия в близост до кораба за общи товари. Съдът е регистриран във Великобритания и е под управлението на ливанска компания. При взрива са били нанесени щети, но екипажът е невредим. Той е напуснал кораба, който е застанал на котва.

Нападението е дело на хусите.

В техен плен от ноември 2023 г. са двама български моряци на борда на отвлечения кораб „Галакси лийдър“.