"Разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица."

Това се казва в кратко съобщение на Софийската градска прокуратура по повод предприетите от сутринта действия по претърсване и изземване в офиси, свързани с депутата Настимир Ананиев.

В съобщението се потвърждава това, което вече стана известно - че действията се в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена в Кралство Белгия. Но се уточнява, че тя идва от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен,

И че действията са подкрепени със съдебно решение:

"В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР. "

Както Клуб Z вече писа - засега версията на Ананиев е, че негова финансова къща е обслужвала счетоводно белгийска фирма преди време. Но вече нямали нищо общо.

Той и служителите съдействали на разследващите.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена в Кралство Белгия, и след разрешение на СГС, се извършват действия по претърсване и изземване на адреси в гр. София

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация:

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.