Евродепутати и десетки българи се подредиха на опашка в Европейския парламент в Брюксел, за да получат автографи ог Христо Стоичков.

Легендарният футболист на ЦСКА и „Барселона“, както и редица други известни български спортисти, дойдоха за участие в конференцията „Младежта и спортът в ЕС: големите обещания срещу реалността”. Тя бе организирана от българския евродепутат консерватор Андрей Слабаков.

След това той подписваше биографията си, написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Ицо подписа и много картички с лика си.

В началото Камата поигра футбол с 8-годишния Теодор – сина на българската евродепутатка от групата на социалистите Елена Йончева. Момчето третира футбол в белгийския гранд „Андерлехт“, но за събитието бе облякло специално екип на „Барселона“. Тео впечатли с уменията си футболната мегазвезда.

За автограф дойде лично германският евродепутат Манфред Вебер. Той е лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в Парламента.

Други евродепутати, които не можаха да дойдат, бяха помолили българските си колеги и техните асистенти да им купят книгата и да взеат автографи.

Ирландецът Мик Уолъс от радикалната левица, известен с това, че ходи неглиже из Парламента, сподели пред Клуб Z, че лично е гледал на лондонския стадион „Уембли“ финала за Купата на европейските шампиони през 1992 г., който „Барселона“ със Стоичков в редиците си спечели с 1:0. Тогава Уолъс работил в строителството и нямал пари за хотел. Затова в нощта след мача той преспал на поляните край „Уембли“.

Неговата сънародничка и съпартийка Клеър Дейли не обича футбола, но е почитател на България. Затова тя също дойде за автограф от Стоичков. През 2020 г. Дейли, известна с троцкистките си възгледи, дойде у нас за участие в протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

На крака при кавалера на Златната топка дойдоха тримата сепаратисти от Каталуня, които са евродепутати. Това са бившият премиер на областта Карлес Пучдемон и съратниците му Тони Комин и Клара Понсати. Именно заради подкрепата си за независима Каталуня Стоичков бе освободен през 2018 г. от поста почетен консул на България в Барселона.

„Барселона“ е вторият любим отбор на Карлес Пучдемон. Той сподели пред Клуб Z, че е заклет привърженик на „Жирона“, който едва за втори път в историята си е в първа испанска дивизия, но в момента е втори в класирането, и то преди „Барса“. Със сигурност скромният тим ще играе наесен в Шампионската лига.

Именно заради каталунските сепаратисти испанските евродепутати от ЕНП бойкотираха Стоичков, научи Клуб Z. За автограф обаче дойде социалистът Николас Гонсалес, който е фен на "Барса", но и на "Селта", който е от родната му област Галисия. Стоичков дори за кратко бе старши треньор на този тим.

След като раздаде автографи на всички желаещи, Камата се оттегли в разположен наблизо ресторант. Там негови помчитатели вдигнаха наздравица в негова чест със „Супер 8“ - една от най-хубавите белгийски бири. Камата играеше именно с номер 8.