„Нека Карл Нехамер види гола ми срещу „Аустрия“ (Виена). Лично ще му го пратя, да види как ги слагаме на колене на „Пратера“, обърна се чрез Клуб Z футболната легенда Христо Стоичков към австрийския канцлер.

Той изрази негодуванието си, че заради ветото на Австрия сме приети в Шенген само по въздух и вода, но не и по суша. Футболистът говори в Европейския парламент в Брюксел.

Именно срещу „Аустрия“ Стоичков отбеляза един от най-красивите голове в кариерата си. Това се случи през октомври 1993 г., в квалификационен мач за Шампионската лига. Тогава българската легенда игра в „Барселона“ и тимът му спечели с 2:1 насред Виена. Мачът се игра на „Пратерщадион“, който днес се нарича „Ернст Хапел“.

В Австрия може да играят футбол и по вода

„Нека Нехамер погледне на картата къде е България. Все пак не сме втора или трета държава, а сме в ЕС. Няма как един човек да каже, че не може. Първо да научи къде е България, какво е дала на света, историята на България. Защото историята ни е много по-голяма от тази на Австрия“, продължи най-известният наш спортист.

„Ние, като спортисти, искаме да се чувстваме равнопоставени там, където е голямото ни семейство. Защо ЕС ни дели? Защо не ми дава Шенген по път, а само по вода и въздух? Ами то по Дунава няма вода. Ако не е стигал до Дунава, нека му кажем, че няма вода“, каза още Стоичков.

Но така и не стана ясно какво има предвид под липсата на вода в Дунав.

Той изтъкна също, че футбол се играе по суша. Ако в Австрия играят по вода, това си е техен проблем.

Спортистите пишат история, а Немахер ще го сполети участта на всички политици – след 4 години я знаят, я не знаят кой е.

Басейни - да, телефони - не

Когато има басейни, тогава децата ще се занимават със спорт вместо да гледат телефоните.

Това заяви още мегазвездата на българския футбол пред журналисти в Европейския парламент.

Той участва в конференцията „Младежта и спортът в ЕС: големите обещания срещу реалността“. Тя бе организирана от евродепутати консерватори Андрей Слабаков от България и Пиетро Фиоки от Италия.

Там бе и Илиана Иванова – еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В нейния ресор влиза и спортът.

Освен Стоичков дойдоха и редица други изтъкнати наши спортисти - лекоатлетката Стефка Костадинова, гимнастикът Йордан Йовчев, шахматистката Антоанета Стефанова, плувкинята Таня Богомилова, баскетболистката Гиргина Скарлатова, волейболистът Любомир Ганев и др.

„Ние сме свикнали – дай да направим нещо, утре ще видим какво ще стане. Така не става. И в училищата трябват повече занимания, и в междучасията децата повече да играят. Да има повече басейни, повече площадки, да ги върнем в спорта. Най-лесно е, когато час, два, три - колкото имат свободно време, да са по басейни и по площадки, да ги няма тези телефони. Като сложат едно дете 2-3 часа във водата, то няма да се сети за телефон. Защото в 7 часа вечерта се е прибрало и веднага е легнало да спи, защото ще е уморено“, обясни Стоичков начина.

Той смята също, че трябва да се върнат спортните училища. И, разбира се, всеки трябва да се труди.

„Казваме: „Искам да бъда Стоичков, Любо Ганев, Стефка Костадинова, Таня Богомилова, Вальо Йорданов.“ Искаш,  но трябва да се трудиш. Когато се трудиш, ти ще го постигнеш. Ние сме тук, за да дадем пример. Тръгнали сме отнякъде, с много лишения и много труд“, изтъкна кавалерът на „Златната топка“.

На въпрос дали според него държавата е длъжник на спорта той отговори, че тя си върши работата:

„Всичките ни спортни министри са отделяли достатъчно пари. Важното е оттук нататък да видиш средствата как ще бъдат използвани. Борим се срещу нещо много важно – корупцията. Ти му дадеш два, той открадне пет. И това е най-големият проблем. Когато министерството дава,  нека тези деца да го усетят. Нека учителите бъдат родители на тези деца. Така е било с мене в училище. Хранили са ме, грижели са се за мене. И качествата ми са се развивали. Когато го нямаме в училище, как искате децата да вървят по моя и на моите колеги път?“

Според Стоичков, когато се дават в България тези средства, трябва да има човек, който да ги контролира.

Легендата на ЦСКА и „Барселона“ призова да бъде отворена магистралата, която да ни позволи пак да имаме големи спортисти. И прогнозира, че на предстоящата олимпиада България ще има 7-8 медала.

В програмата „Еразъм+“ има над 500 милиона евро за спорт за целия 7-годишен период, каза еврокомисарят Илиана Иванова. Тя имаше предвид бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.

За тази година за спорт са отделени 75 милиона евро за спорта. Парите са за различни дейности, свързани с мобилност на треньори, персонал и спортисти.

„Ще се радвам, ако българските спортисти и треньори използват тези възможости“, каза Иванова.

Тя обаче припомни, че ЕС има ограничени компетенции в областта на спорта. Те са предимно на отделните страни членки.

Но с програмите за мобилност Европа се опитва да стимулира активността.

А дошлите в Европейския парламент български спортисти според Иванова са най-добрите посланици.

Андрей Слабаков изрази мнението си, че 30 на сто от парите за „Еразъм+“ трябва да бъдат отделяни за спорта.

Накрая Стоичков се срещна с бившия гръцки футболист и настоящ евродепутат Тео Загоракис, който специално напусна пленарната зала. Загоракис бе най-добрият играч на южните ни съседи, което станаха европейски шампиони през 2004 г.