Кой е отговорен за състоянието на въздуха в столицата в момента - управлявалите столицата 12 години, или дошлите на власт в общината преди месеци? Поредната версия на този фундаментален спор се разви в заседанието на Столичния общински съвет днес около точка трета в дневния ред, приемане на отчета за "Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 г.“

От ПП-ДБ-СС не спестиха критики към програмата, започната в управлението на ГЕРБ. Изтъкнаха редовните критики - че не е правено достатъчно за подобряване на чистотата на въздуха, много улици в София не са мити въобще от години, а измервателните уреди на общината са удобно разположени далеч от най-мръсните зони на столицата.

Пламена Терзирадева - Велкова от обединението критикува и представяната като много успешна програма за програма за подмяна на уреди за отопление.

"Изхарчени са 45 млн. лв, сменени са 15 000 уреда - климатици и радиатори. Това прави по 3000 лв на уред. Цената на дребно на един климатик е 1000 лв, на един радиатор е 150 лева. Тази програма трябва да се ревизира", отсече тя.

Карлос Контрера (ВМРО) подчерта, че "с апелиране" нещата няма да се променят, и че очаква от първата политическа формация в СОС конкретни мерки и предложения. И подчерта, че трябва да се върне измервателнат астанция на Орлов мост, преместена заради метрото.

"Ами мийте по-често улиците...", заяви лидерът на БСП в Съвета Иван Таков. "Искам някой да ми каже точно ползата от нискоемисионната зона, ефектът от нея е нула. За нас не се приемат сериозни мерки. Да, въздухът е по-чисто, но основно заради миенето на улиците и подмяната на битовите уреди, втората програма върви твърде бавно", отсече той.

"Улиците вече се мият по-често, в някои квартали като Красно село за пръв път се мият от много години. Очевидно има подобрение на чистотата", заяви Борис Бонев, което предизвика недоволни реакции от ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ-СС подчертаха, че създаването на нискоемисионна зона в София в действителност е без резултат - пак по вина на ГЕРБ.

"Нискоемисионната зона не свърши никаква работа, защото не функционираше, защото наредбата не позволи. Няма софтуер, който да глобява хората, няма информационна компания, която да запознае всичи от последствията, глобите, алтернативните маршрути. Някои от седящите срещу мен по права линия обещаваха", подчерта Бонев.

БСП са напълно против тази мярка, подчерта Таков.

"Делим хората на такива, които могат да си позволят нови автомобили, и на такива, които не могат. Разбира се, ще ми кажете, че автомобилът е лукс, но докато нямаме удобен и комфортен истински градски транспорт, бърз и редовен, дотогава няма да подкрепим подобни мерки."

В отговор на тези атаки от бившите управляващи излезе с коментар Лорета Радева - според която местата на измервателните станции се определят от Министерството на околната среда и водите, което вече почти 3 години е под контрола на ПП-ДБ.

"Постигнати са по-малко от 35 дни годишно с превишения на чистотата на въздуха. Това са числата", отсече тя. "От 2021 г. в управлението на МОСВ са представители на вашите политически сили. В тези 3 години колко пъти, какви разговори са предприемани, действия, консултации, по отношение на промяна на местоположението на станциите за автоматично измерване на въздуха. Те се слагат от изпълнителна агенция "Околна среда"", подчерта тя.

И подчерта, че ГЕРБ са подменили мнозинството стари автобуси, обновили са електротранспорта, но не твърдят, че са почистили града - според нея очевидно има проблем с отпадъците, а "вие ми говорите за уникалната чистота на града".

"Ако предложите конструктивни действия, ще ви подкрепим", завърши Радева.

Пламена Терзирадева - Велкова от ПП-ДБ-СС подчерта, че СЗО вече е приело нови нива на допустимо замърсяване, които София не постига. И обеща:

"Със сигурност ще предприемем по-строги и амбициозни мерки. Трябва няколко мерки наведнъж, защото много са в програмата, но не се изпълняват."

"Търсите си причини да не направите нещо. Чакам да направите нещо, не да обяснявате как някой в миналото нещо е е направил", отсече Радева, макар да направи същото минута по-рано.

Карлос Контрера пък отбеляза колко абсурдно е да има нискоемисионна зона в центъра на столицата, където на практика никой не се отоплява с въглища или дърва, а да няма такава в кварталите, в които има най-много от този тип замърсяване.

За финал се изказа зам.-кметицата по екология Надежда Бобчева.

"Трябват ни политики, с които да гледаме напред. Това е изпълненото през миналата година. Може би тези мерки не са били достатъчно амбициозни, във вторник ще говорим какво ще правим оттук нататък. Благодаря на заявените позиции за общо съгласие", отбеляза тя.

За следващият вторник, 16 април, е насрочено извънредно заседание на СОС именно по темата за чистотата на въздуха.

"Мисля, че сме стартирали много навреме миенето на улици и ще повишим дейността тази година със сигурност. Замяната на уредите за битово отопление - проектното предложение е одобрено, предстои подписването на нов договор за финансиране", отбеляза тя.

Не става ясно обаче дали ще се запазят абсурдните суми за отоплителни уреди, далеч надвишаващи пазарните цени. По повод измервателните станции Бобчева отбеляза:

"Тази мрежа трябва да бъде разширена, вместо да са 6, да станат 10, тъй като България е една от страните с най-малко измервателни станции. Да следим повече и да получаваме повече информация, а не да местим станции, защото така губим историческите данни", отбеляза тя.

В крайна сметка годишният отчет бе одобрен - с 24 гласа "за", 20 "въздържал се" и двама против.