Петя Банкова и Стефан Димитров - единствените двама, които са в ареста по аферата в Агенция "Митници", няма да могат да излязат днес. Апелативният съд отложи мерките им за неотклонение по прозаична причина - Банкова няма адвокат. Нейната защитничка Аделина Натина депозирала в последния момент болничен лист чрез съпруга на Банкова.

В събота на първа инстанция Софийският градски съд остави шефката на Агенция "Митници" и по-младият от обвиняемите баща и син Марин и Стефан Димитрови в ареста. Бащата постъпи в "Пирогов" по спешност, а четвъртият обвиняем Никола Николов-Паскал се издирва.

Липсата на адвокат обаче ядоса председателката на състава Галя Георгиева - бивш член на ВСС, бивше "острие" на мнозинството около Сотир Цацаров и бивш кадър на закрития Апелативен спецсъд. Тя глоби адвокатката с 500 лева по причина, че в болничния ѝ лист не е отразено дали острата ѝ вирусна инфекция ѝ пречи да се явява пред съд, както и че по друг въпрос Натина е казала, че ще мине през съда да се запознае с материали.

Съдията каза, че болничният "очевидно цели да бъде отложено това дело", като не изтъкна аргументи за този свой извод.

Това обаче не беше единственият повод Галя Георгиева видимо да се ядоса. Адвокатът на другия обвиняем Стефан Димитров - Иво Найденов, поиска отвод на председателката на състава. Като причина той изтъкна забележителното гостуване на Галя Георгиева само преди дни в нарочната комисия за Нотариуса в парламента. Там тя направила смайващото за един съдия изказване, че прокуратурата и МВР са над всичко в държавата.

"По моите разбирания законът трябва да е над всичко, а не прокуратурата", каза адвокат Найденов и мигновено поиска отвод на Галя Георгиева и целия съдебен състав.

Просто се притесних от това ваше изказване в някаква комисия, където сте ходили да си изчистите името.

И не съм наясно как преди 2 дни медиите знаеха, че вие ще сте председател на състава", не спря дотук Иво Найденов.

След кратък размисъл тя обяви, че няма да се оттегли, тъй като той бил прочел думите ѝ през медиите, а те били свободни да си пишат, каквото си искат.

Така обаче поради факта на болната адвокатка делото ще се гледа отново на 16 април, което означава и ново "джуркане" и определяне на нов съдебен състав.

В резултат на всичко днес не се стигна до представяне на обявените "нови доказателства" на прокуратурата. БНТ обаче съобщава - без да посочва източници, че срещу Банкова има и повдигнато второ обвинение за това, че е извършила длъжностно престъпление. Твърди се, че по искане на Стефан Димитров е назначила конкретно лице за шеф на митническия пункт "Лесово".

Пред разследващите Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови