Галя Георгиева - бивш член на ВСС, от най-близките до Сотир Цацаров, бивша съдия в Апелативния спецсъд, има меко казано има различно мнение от това на съдийския ВСС по отношение на Антикорупционния фонд (АКФ).

Това стана ясно днес, след като тя се яви пред отделения вече Висш прокурорски съвет, „за да защити доброто си име", но всъщност носеше документи за учредяването на фондацията АКФ и "едно доказателство" - вероятно срещу Ивайла Бакалова.

Стана ясно, че Георгиева иска да я изслушат, „за да защити доброто си име“ по повод казаното от Веселин Денков, Ивайла Бакалова и адвокат Ина Лулчева пред комисията в НС, която се занимава с групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Там по време на изслушването някои от тях споменаха съдии, които са гледали мерки за неотклонение в закрития АпСпНС в светлината, че не са се интересували от фактите, а са имали предварително взети решения. Поименно бяха споменати бившият председател на закрития АпСпНС Георги Ушев, Андон Миталов и Георгиева.

В рамките на около половинчасов монолог та зяпочна с възмущеие, че имало "едно негативно отношение", че наричали спецструктурите бухалки и че са в услуга някой - "било то политик, или друга нечиста сила".

На 29 февруари в парламента била дадена думата на един подсъдим, който е с 3 висящи дела за 3 престъпления: лихварство, рекет за "ако се не лъжа за 800 хиляди евро или лева" на Станка Маранзогова и нейния съпруг и за съучастие на убийство в качеството на подбудител и помагач на същата.

"Тези дела са висящи на различен етап от наказателния процес", натърти Георгиева.

И тя се питала:

"Допустимо ли е НС, макар и по някакви вътрешни, техни правила, да създава нарочна комисия? Това проблем ли е на законодателната власт? Може ли тези висящи дела да бъдат коментирани от подсъдимия, от г-жа Бакалова и адвокат Ина Лулчева."

Но продължи с атаката към "старата" си любов - АКФ (именно АКФ в рамките на поредицата "Списък за бърз контрол" излъчи през 2021 г. записи със скрита камера на Яне Янев, в които той намесваше Георгиева, Сотир Цацаров, както и други съдии от АпСпНС, б.р.).

Тя е еднакво възмутена, че представители на АКФ присъствали в комисията (те първо бяха поканени и във ВСС), както и че те се занимават от 2021 г. с мярката за неотклонение на подсъдимия Денков.

Оказа се, че Георгиева се е подготвила и носи „данни за АКФ - учредителния акт на тази фондация, както и кой влиза в УС на АКФ“:

"И затова си задавам въпроса какъв е предметът на дейност на тази фондация и тази фондация над прокуратурата ли стои? И затова съм дошла всъщност - да се замислите по този въпрос – над прокуратурата ли стои АКФ?!

Изместването ролята и функциите на прокуратурата в нашата държава е недопустимо."

В учредителите имало и "един генерал, който не е български генерал". И тогава тя се питала - "това не засяга ли националната сигурност" и не е ли време някой по-смел прокурор да се заеме - явно с АКФ и техните учредители.

После каза, че ние сме Република България и е "най-важно ние да опазим независимостта на нашата държава" (?!)

Георгиева демонстрира отлична памет - защото помни как на записа от 2021 г. Яне Янев казал, че тя е човек на Сотир Цацаров и "че не правя нищо – и не ходя дори до тоалетна, без да питам Сотир Цацаров".

Тук имаше лирично отклонение:

"Уважавам изключително много бившия главен прокурор! Публично известно е, че съм работила в Пловдивския Окръжен съд, в наказателна колегия… Това е един изключително интелигентен мъж и няма да допусна подобни разсъждения от политици!"

За 40 години никой, който я познава, никога не си е позволил да дойде да каже „Галя, реши това дело, ето така…“ 

"Недопустимо е фондация да изземва функциите на прокуратурата.

Да ме прощават, ама аз на тази комисия й нямам доверие", каза тя по повод сформираната в парламента комисия.

„Като се правят тия комисии в НС, къде отива независимостта на българския магитрат? Аз не се страхувам, не се притеснявам и няма да оставя в публичното пространство безотговорни критики да се хвърлят по отношение на моята личност“, остра беше Галя Георгиева.

Модерно в тренда - тя каза, че се стигнало дотам "адвокати в залата да я заплашват".

След дълъг монолог. Тя призова… прокурорите да бъдат смели. Защото " вголяма част се говорят клевети и неистини и се настройва обществото".

И на финал - стана и в предварително подготвено пликче раздаде на всеки един от членовете на Прокурорския съвет...

„... доказателство, което няма да бъде съобщено в ефир и не иска да бъде разсгласявано“.

Разбра се, че има номер и че явно става въпрос за преписка. И че тя явно касае Ивайла Бакалова, с която по-скоро трябвало прокурор да се заеме.

В членовете на ВПС тя срещна единодушно и пълно разбиране. Като Огнян Дамянов дори остроумно вметна, че "те, статиите са вече готови" заради дитирамбите по адрес на Сотир Цацаров и че "машината си върти".

Галя Георгиева заяви на излизане:

"Тази комисия (парламентарната) в момента се превръща в един мегдан. Където може да се организира "Майдан" срещу съдии и прокурори."

Тя сподели едно отколешно свое правно становище - че прокурори трябва да образуват дела и на журналистите, ако критикуват системата. 

Банкетът нито е нарушение, нито е престъпление

До края на днешното обсъждане на темата с Мартин Божанов бе изслушана Диана Колева - съдебен секретар в Софийската районна прокуратура. Тая потвърди вече казаното - че Нотариуса е идвал два или три пъти в кабинета на прокурор Невена Зартова през есента на 2022 г., но какви въпроси са обсъждали тя не знае.

Съдебният секретар каза също, че адвокат Велимир Атанасов доста по-често е идвал в кабинета на бившия ръководител на Софийска районна прокуратура. Това обикновено се е случвало в късния следобед, в седмицата два или три пъти, като е идвал ,без да бъде посрещан. Но добави, че не знае дали Атанасов е имал карта за достъп до сградата.

По-интересно е, че заяви, че преди посещенията на Атанасов Зартова я карала да донася определени дела. Но пък тя по принцип често искала дела, така че Колева не можа да прецени дали има връзка между двете събития - донасянето на делата и визитите на адвоката в кабинета на шефката.

Стана ясно и че ВПС вече има списък на прокурорите от Районна прокуратура, които са участвали в прословутия банкет на Банско, на който се озовал и Мартин Божанов. Първоначално при анонс за около 60 души, те се оказаха 16-18 човека (от общо над 180 щат в СРП). И макар че, както изрично бе изтъкнато - участието във ведомствен коледен банкет "нито е престъпление, нито е нарушение", бяха призовани от съвета да дойдат и да разкажат каквото знаят по повода.