Девет души загинаха, а най-малко 15 са в неизвестност, след като лодка с мигранти се преобърна край италианския остров Лампедуза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По данни на италианската новинарска агенция АНСА сред жертвите има момиче на възраст между 4 и 8 години. Според нея в лодката е имало 46 души. Тя се е преобърнала в международни води на около 30 морски мили югоизточно от Лампедуза, съобщи бреговата охрана. Службата отбелязва, че усилията за откриване на оцелели са затруднени от вълнение с височина до 2,5 метра.

Според бреговата охрана лодката е отплавала от град Сфакс в Тунис. Въпреки силното вълнение патрулен катер вчера успял да спаси повечето хора от преобърналата се лодка, но няколко мигранти починали от хипотермия на път към Лампедуза.

На малкия италиански остров били свалени 23 оцелели. Няколко от тях се нуждаели от спешна медицинска помощ. Точните обстоятелства на злополуката все още не са ясни, тъй като някои от оцелелите са дали противоречива информация за случилото се.

Според властите бежанците са от страни като Гвинея, Буркина Фасо, Мали и Кот д'Ивоар.

По информация от европейската агенция за гранична охрана миналата година повече от 150 000 души от Африка са предприели опасното пътешествие към Европа по маршрута през централната част на Средиземно море. Трафикантите обикновено вземат по няколко хиляди евро, за да транспортират хората с лодки, които често едва са пригодни за плаване.