Иранската полиция заяви, че ще предприеме по-сурови мерки срещу нарушаването на строгите ислямски изисквания за облеклото, предаде ДПА. В края на мюсюлманския месец рамазан, който приключи вчера, полицията обяви, че ще предприеме по-строги действия в съответствие със "законовите си задължения", съобщи новинарската агенция Мехр, цитирана от БТА.

От събота нарушения като неспазване на изискването жените да покриват със забрадка косата ще се наказват по-строго.

Всички граждани, но най-вече момичетата и жените, се приканват да се придържат към "моралните ценности" и "религиозните норми на обществото", се казва в изявлението на властите.

Не е ясно обаче до каква степен полицията в Иран ще иска да извършва подобни проверки. След масовите протести през 2022 г. иранското правителство не е толкова стриктно в прилагането на правилата за облеклото, отчасти поради това, че полицията среща по-голяма съпротива, отбелязва ДПА.

Протестите, които обхванаха цялата страна, бяха предизвикани от смъртта на кюрдката от ирански произход Махса Амини, която почина в полицейски арест, след като бе задържана от т. нар. нравствена полиция заради това, че не носела забрадката си според изискванията.

Миналия месец независима експертна комисия, създадена от ООН, стигна до заключението, че физическо насилие след ареста е довело до смъртта на младата жена, припомня ДПА.

След протестите иранските органи за сигурност засилиха видеонаблюдението, за да следят за нарушения. Автомобилите на жени, които многократно са били хващани да шофират без забрадка, са били конфискувани. На магазините и ресторантите, чиито клиенти са пренебрегвали правилата за обличане, е било наредено да затворят. 

След протестите през 2022 г. все повече ирански жени се противопоставят на строгите правила за обличане. Религиозните хардлайнери обаче се опитват да се борят с това. Новият закон предвижда драстични наказания за нарушителите. Реформата вече е приета от парламента, но все още не е влязла в сила, отбелязва ДПА.