Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина Лагно в седмия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат.

В последната партия от първото от двете завъртания в Торонто 20-годишната българка подели точките с 34-годишната Лагно след 41 хода игра. Нургюл събра актив от 3 точки (една победа, две загуби и четири ремита), докато Лагно е с 4.

Салимова, която в предишния кръг загуби от Александра Горячкина след пасивна игра, днес избра да бъде агресивна още от дебюта. Тя избра да атакува директно скрития с рокада цар на белите, но Лагно успя сравнително лесно да парира нападението на съперничката си.

Рускинята успя да остане и с пешка в повече на 16-ия ход, точно след като двете бяха разменили дамите си. Според компютърната програма, анализираща партията, Лагно имаше леко предимство, но с блестяща игра до края на партията Салимова заслужи ремито.

С добавената половин точка най-младата претендентка запазва петото си място в класирането. Лагно разделя третата позиция с китайката Лей Тинцзие. Двете имат точка преднина пред българката.

Начело с 5 точки е китайката Тан Чжони, която завърши реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина в големия сблъсък на кръга. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

Петък е почивен ден, а второто завъртане в турнира стартира в събота. В осмия кръг Салимова ще играе с белите срещу Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете завършиха реми. Музичук е с 2,5 точки.