Нургюл Салимова загуби с белите фигури от рускинята Александра Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 т. на петото място в класирането. 

Продължилата близо 5 часа партия бе първата на класически шах между двете от финала за Световната купа през август миналата година, спечелен драматично от Горячкина след тайбрек.

След като двете разиграха Каталунско начало, Салимова получи доста безперспективна позиция. Материално тя не изоставаше от Горячкина, но изглежда нямаше ясен план как да води атака, така далеч по-опитната и с по-висок рейтинг рускиня се възползва и започна да диктува събитията на дъската.

В опит да промени това най-младата участничка в турнира пожертва пешка на 27-мия ход. Първоначално Горячкина не се възползва, но позицията на рускинята, която е номер 3 в световната ранглиста, остана по-добра.

С напредването на партията възможностите за маневриране пред българката продължаваха да намаляват и на 60-ия ход тя се предаде. Развръзката се очерта по-рано. Горячкина е силна в ендшпила и личеше, че ще спечели, като Салимова бе притисната и от времето. Тя се бори докрай, бе непримирима с търсене на реми, но все пак беше принудена да стисне ръката на една от фаворитките в Торонто.

В днешния седми кръг, с който приключва първото от двете завъртания в турнира, нашата представителка ще играе с черните фигури с другата рускиня - Катерина Лагно. В шестия кръг Лагно записа първата си победа след успех с черните над индийката Вайшали Рамешбабу.

В класирането начело с 4,5 т. е китайката Тан Чжони. Бившата световна шампионка постигна третата си победа в Торонто, след като надигра с белите украинката Анна Музичук. Втора с четири точки е Горячкина, а на трета позиция е Лагно с 3,5 точки. Следва китайката Лей Тинцзие с 3 т., пред Салимова и Вайшали с по 2,5. На последните две места с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру и Музичук.

И четирите партии в шестия кръг при дамите завършиха с победител.